Asociația pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC) a decis să revoce statutul de probațiune al grupului austriac Schweighofer și să se dezasocieze de companie, a anunțat organizația într-un comunicat publicat pe site, precizând că va începe demersurile pentru “o prezență permanentă în România”.
“Decizia a fost luată de Consiliul Internațional de Administrație al FSC, după ce acesta a primit informații suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea și impactul”, explică Asociația. FSC este o organizație non-profit, care promovează gestionarea responsabilă a fondului forestier la nivel mondial. FSC are aproximativ 850 membri, printre care ONG-urile de mediu WWF și Greenpeace.
Asociația consideră că inițierea unei anchete suplimentare nu este compatibilă cu menținerea statului de probațiune pentru companie, se explică în comunicat.
Consiliul a precizat că, dacă acuzațiile se confirmă, există pericolul ca produse care nu respectă standardele și politicile FSC să fie comercializate prin lanțuri de aprovizionare, în urma unui statut de probațiune prelungit - o situație considerată inacceptabilă pentru organizație, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Robu și Ciuhandu, acuzați că au deposedat ilegal statul de 900 de imobile din centrul vechi al TimișoareiGrupul Schweighofer a informat FSC că acceptă decizia și va renunța imediat la certificările obținute.
FSC a dat asigurări că recunoaște eforturile lui Schweighofer din ultimele trei luni de a dezvolta un plan preliminar de acțiune corectivă și încurajează compania să folosească această activitatea pentru a continua discuțiile și a dezvolta o foaie de drum prin care să pună capăt dezasocierii.
În funcție de rezultate, Consiliul de Administrație ar putea lua în calcul o abordare treptată de reasociere pentru centrele grupului din afara României.
“FSC va începe să construiască o prezență permanentă în România, pentru a se implica eficient cu membrii săi și părțile implicate, pentru a asigura mecanismele potrivite, pentru stabilirea unui forum dedicat de soluții, pentru a identifica soluții pe termen lung la provocările privind administrarea responsabilă a pădurilor în țară. În acest sens, se va implica într-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer cu toate părțile implicate din țară”, a declarat directorul general al FSC, Kim Carstensen.
La sfârșitul anului trecut , retailerul de bricolaj Hornbach anunța că din luna ianuarie 2017 va renunța la contractul cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii săi “să respecte principiile silviculturii responsabile”.
La începutul anului trecut, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibile înțelegeri între companii active pe piața prelucrării lemnului în vederea împărțirii pieței, surselor de aprovizionare, precum și adjudecării lemnului destinat comercializării la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de Direcțiile silvice Alba și Hunedoara.
Consiliul Concurenței, a efectuat, la acea dată, inspecții inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer, Egger Romania, Kronospan Romania, Kronospan Sebeș, Silva Logistic Services, Alredia și Lacul Codrilor.
Holzindustrie Schweighofer a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei(422 de milioane de euro), în ușoară scădere față de 2014, an în care compania a obținut afaceri de 2 miliarde de lei. Firma austriacă a înregistrat un profit de 206 milioane de lei (45 de milioane de euro).