Conducerea companiei Alu Menziken, subsidiară a grupului Montana Tech Components din Elveția, care a primit un ajutor de stat de 20 de milioane de euro pentru o nouă fabrică la Medieșu Aurit (județul Satu Mare), liniștește presa din Elveția, îngrijorată de externalizarea unor părți de producție către România, explicând că "munca înaltă", dezvoltările și sediul central rămân în Elveția, în timp ce în România este doar "o simplă prelucrare".
Întrebat de presa din Aaargau ce anume va face Menziken în viitor în contextul în care economiile și externalizarea părților de producție către România au generat discuții în Elveția, Michael Toyner, CEO al Montana Tech Components, afirmă: "Rămânem în Reinach și în Menziken. Am promis mereu asta. Zona industrială a Elveției nu este mai ușoară, din cauza costurilor ridicate ale forței de muncă și ratei de schimb al francului. Dar suntem mândri că suntem în Elveția, îmi place Elveția. Pentru locația din România am găsit o bună structură corporativă: facem o simplă prelucrare acolo, dar munca înaltă, dezvoltările și sediul central rămân în Elveția. Suntem în curs!"
În noiembrie anul trecut, Alu Menziken a împrumutat 25 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru o nouă fabrică la Medieșu Aurit (județul Satu Mare), care va produce piese din aluminiu pentru nume mari din industria auto și aeronautică.
În urmă cu un an, Profit.ro anunța că Alu Menziken va scoate, în a doua parte a anului 2018, primele produse pe poarta uzinei de extrudare și turnare a aluminiului din Medieșu Aurit, produse care vor fi destinate atât industriei aeronautice, dar companiilor din domeniul auto, precum Audi, BMW, Bentley sau Daimler.
Investiția totală în noua fabrică va însuma peste 44 de milioane de euro, iar în prima etapă vor fi construite 2 hale de producție, numărul de angajați urmând să depășească 600 de persoane. Compania a primit, pentru acest proiect, și un ajutor de stat de 20 de milioane de euro.
Grupul Montana Tech controlează și producătorul de piese din aluminiu UACE Maramureș, care exportă structuri metalice către Airbus, Alenia și Boeing.