Sumele atrase prin oferte publice inițiale în SUA au urcat la maximul ultimilor 3 ani. Un motor de creștere: companiile chineze

Sumele atrase prin oferte publice inițiale în SUA au urcat la maximul ultimilor 3 ani. Un motor de creștere: companiile chineze
scris 1 apr 2018

Sumele atrase prin oferte publice inițiale în SUA au atins, în primul trimestru, maximul ultimilor 3 ani, un motor de creștere fiind și companiile chineze care au ales să se listeze în Statele Unite, în pofida unor tensiuni între Washington și Beijing.

În total, primele 3 luni din 2018 au adus 43 de listări publice în SUA, iar companiile care au debutat pe bursă au atras 15,6 miliarde de dolari, cea mai mare valoare din 2015. Spre comparație, companiile devenite publice în primul trimestru din 2017 au reușit să atragă doar 9,9 miliarde de dolari, potrivit datelor Renaissance Capital.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile chineze, care au optat pentru listări inițiale în SUA, au atras peste 20% din sumele totale obținute la IPO-uri în perioada menționată. Astfel, în perioada ianuarie-martie, 8 companii chineze au atras 3,3 miliarde de dolari prin listări inițiale în SUA, cea mai mare sumă din 2015. Valoarea a fost trasă în sus de listarea iQIYI, o platformă de streaming similară cu Netflix, care a atras aproape 2,3 miliarde de dolari.

“Deocamdată, piața din SUA este considerată un loc mai bun în ceea ce privește evaluarea companiilor din tehnologie, așa că anticipăm în continuare listări ale companiilor chineze. Totuși, pe termen lung, pe măsură ce piețele asiatice evoluează, listarea companiilor pe piețele locale va avea sens”, consideră Kathleen Smith de la Renaissance Capital, citată de CNBC.

Sumele atrase prin oferte publice inițiale în SUA au urcat la maximul ultimilor 3 ani. Un motor de creștere: companiile chineze

Printre cele mai mari debuturi busiere din SUA s-au regăsit, în perioada analizată, compania de plăți PagSeguro Digital și compania chineză iQIYI. Ambele companii au atras circa 2,3 miliarde dolari.

O altă listare importantă din primul trimestru a fost cea a Dropbox, companie americană care oferă dintre cele mai populare servicii de stocare în cloud.

Dropbox a atras 756 milioane de dolari prin oferta publică, cu 250 milioane mai mult decât estimase inițial, în condițiile în care cererea a depășit așteptările, iar oferta a fost suprasubscrisă pe toate segmentele. Prețul final a fost stablit la 21 dolari pe acțiune, peste intervalul indicativ de 18-20 dolari anunțat anterior.

Interesul companiilor din China pentru listări în SUA se menține în pofida unor tensiuni între Washington și Beijing.

Valoarea investițiilor directe ale entităților chineze în SUA a scăzut cu peste o treime anul trecut, potrivit datelor Rhodium Group.

Société Générale se retrage din 6 țări din Europa Centrală și de Est. Un posibil cumpărător - grupul ungar OTP CITEȘTE ȘI Société Générale se retrage din 6 țări din Europa Centrală și de Est. Un posibil cumpărător - grupul ungar OTP

La începutul anului, preluarea MoneyGram, cu activități și în România, de către Ant Financial Services Group, divizia de plăți digitale a gigantului chinez Alibaba, a fost blocată de autoritățile americane din motive de securitate națională.

În martie, președintele american Donald Trump a blocat, printr-un ordin executiv, preluarea Qualcomm de către Broadcom, o tranzacție de 117 miliarde de dolari care a fost analizată de o comisie specială din cauza riscurilor de securitate.

Totodată, China a anunțat recent că pregătește tarife pentru importuri americane în valoare de 3 miliarde de dolari, între care fructe proaspete, vin și alune, și a cerut Statelor Unite ”să se retragă de pe marginea prăpastiei”, după ce președintele Donald Trump a prezentat, anterior, măsuri punitive pentru bunuri chinezești în valoare de până la 60 de miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
ipo
listari
sua
china
bursa
renaissance capital
oferta publica
debut
finantare
capital
companii chineze
trump