Băncile centrale din Polonia și Cehia au anunțat noi majorări de dobândă. Erste anticipează că și BNR va crește dobânda cheie, la 4%, săptămâna viitoare
Băncile centrale din Polonia și Cehia au anunțat noi majorări de dobândă. Erste anticipează că și BNR va crește dobânda cheie, la 4%, săptămâna viitoare
Banca Națională a României (BNR) va majora probabil, la 4%, rata dobânzii cheie la ședința de politică monetară de săptămâna viitoare, pentru a recupera din decalajul față de celelalte țări din regiune, consideră grupul austriac Erste, proprietarul BCR.
Banca Națională a Cehiei a majorat astăzi din nou rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din 1999, cu 0,75 puncte procentuale (pp), până la 5,75%, pentru a tempera creșterea prețurilor de consum.
Banca centrală a Poloniei a majorat dobânda de referință, ieri, cu 0,75 puncte procentuale, la 5,25%. Rata la facilitatea Lombard a fost majorată, de asemenea, de la 5% la 5,75%. Rata la facilitatea de depozit a fost majorată de la 4% la 4,75%.
Deciziile au venit după ce banca centrală din Ungaria a decis, săptămâna trecută, să majoreze dobânda cheie cu 1 punct procentual, la 5,4%.
"Deciziile recente din Polonia și Cehia sunt de natură să convingă BNR să facă o mișcare mai îndrăzneață, deoarece ratele dobânzilor sunt deja în urma celor din țările din regiune. În plus, după 10 mai, următoarea ședință a BNR este programată pentru 6 iulie și, între timp, alte bănci centrale din Europa Centrală și de Est au ședințe la care este de așteptat să majoreze ratele", conform Erste.
BNR va majora, probabil dobânda cheie la ședința din 10 mai, cu 1 punct procentual, de la 3% la 4%.
Rata la facilitatea de creditare (Lombard), care rămâne instrumentul operațional cel mai relevant în cadrul politicii stricte de gestionare a lichidităților, ar urma să ajungă la 5%, de la 4% în prezent, afirmă analiștii grupului.
Până la sfârșitul anului, Erste se așteaptă ca banca centrală să majoreze dobânda cheie la 5,5%, iar rata la facilitatea de creditare să ajungă la 6,5%.
Potrivit Erste, inflația va ajunge la 11,5% la sfârșitul anului, cu un vârf de aproximativ 12% atins în iunie.
BNR a decis și creșterea ratelor simetrice din jurul dobânzii cheie. Dobânda Lombard a crescut de la 3,5% pe an la 4% pe an, în timp ce dobânda la facilitatea de depozit a urcat de la 1,5% pe an la 2% pe an.
După ședința de sptămâna viitoare, BNR ar urma să publice noi previziuni legate de evoluția prețurilor de consum.