Înmatriculările de autovehicule noi cu propulsie electric (full electric și plug-in hybrid), precum și cele full hybrid (fără încărcare) au însumat în primele patru luni ale anului peste 3.000 de unități, reușind să urce la o pondere de peste 11 procente din piața de autoturisme noi din România.
Apetitul românilor pentru vehicule cu propulsie ecologică a crescut simțitor, în acest an, chiar înainte de demararea Programului Rabla, acest tip de vehicule dublându-și cota de piață comparativ cu anul anterior. Este de așteptat ca piața să evolueze și mai mult în această direcție, odată cu startul achizițiilor subvenționate, în Rabla Plus și Rabla Clasic.

Înmatriculările de autoturisme complet electrice s-au ridicat la 501 unități, în intervalul ianuarie – aprilie, potrivit analizei realizate de APIA, pe baza datelor publicate de DRPCIV. Creșterea pe acest segment a fost de 59%, de la 315 unități în 2020, pe intervalul similar. În același timp, înmatriculările de plug-in hibride au fost la un nivel apropiat, 462 unități, dar cu o creștere de 155% față de anul trecut. Nu în ultimul rând, hibridele clasice au avansat și ele cu 74,2%, la 2.203 autoturisme, astfel că totalul autoturismelor eco a totalizat în cele patru luni 3.166 unități, cu 80% mai multe decât în 2020.
În acest context, este evident că atât propulsia cu benzină, cât și cea diesel au scăzut, prima cu 1,1 puncte procentuale, iar a doua cu nu mai puțin de 5 puncte procentuale. Cota de piață a scăzut în consecință, la 62,1% pentru benzină și numai 26,2% pentru diesel.

Ierarhia mărcilor electrice s-a modificat în ultimele luni, în conformitate cu lansările de pe piață care au influențat deciziile cumpărătorilor. Volkswagen este deja lider autoritar pe acest segment, cu 153 de unități electrice, urmat de Peugeot, BMW și Renault. Mercedes-Benz este lider în acest moment pe zona de PHEV, iar Toyota domină în continuare zona de hibrid.

Schimbările de interes ale publicului se văd și în ierarhizarea pieței pe clase. SUV-urile au acaparat aproape jumătate din piață (45,1%), iar segmentul A a înregistrat cel mai puternic avans (142%), la fel și segmentul F.
Piața autoturismelor din România are o scădere de 14,5% după patru luni, cu un volum total de 27.226 vehicule înmatriculate, după o lună aprilie care a adus o creștere puternică a pieței. O bună parte dintre mărci au scăderi importante, în frunte cu Dacia, care a încheiat cele patru luni cu un minus de 46,3%, comparativ cu anul anterior.