Bruxelles-ul acordă României două luni să transpună noua Directivă privind combaterea spălării banilor

Bruxelles-ul acordă României două luni să transpună noua Directivă privind combaterea spălării banilor
scris 12 feb 2020

Comisia Europeană a trimis scrisori de punere în întârziere României și altor 7 state din cauza faptului că nu au notificat nicio măsură de punere în aplicare a celei de-a cincea Directive privind combaterea spălării banilor și a avertizat că poate să trimită avize motivate dacă țările în cauză nu remediază situația într-un interval de două luni.

Toate statele UE aveau obligația de a transpune normele cuprinse în cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor până la 10 ianuarie 2020, însă România, Cipru, Ungaria, Țările de Jos, Slovacia, Portugalia, Spania și Slovenia nu au făcut acest lucru.

Urmărește-ne și pe Google News

“Comisia regretă faptul că statele membre în cauză nu au transpus directiva la timp și le încurajează să facă acest lucru de urgență, ținând seama de importanța acestor norme pentru interesul colectiv al UE. În absența unui răspuns satisfăcător din partea statelor membre respective în termen de 2 luni, Comisia poate decide să le trimită avize motivate”, arată Comisia în pachetul de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor statelor membre pentru luna februarie.

GRAFIC Numărul cazurilor deschise împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor UE crește CITEȘTE ȘI GRAFIC Numărul cazurilor deschise împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor UE crește

Avizul motivat reprezintă a doua etapă în cadrul procedurii formale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către statele UE. Dacă statul avizat continuă să nu se conformeze, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție, iar în cazul în care statul nu comunică la timp măsurile de transpunere a dispozițiilor directivei, Comisia poate solicita Curții să aplice sancțiuni.

În 2018, Comisia a trimis România și Grecia în fața Curții de Justiție pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în legislațiile naționale cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor. În cazul României, Comisia a cerut plata unor penalități de întârziere în cuantum de 21.974,40 euro pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
scrisoare de punere in intarziere
aviz motivat
directiva combaterea spalarii banilor
spalare bani
sanctiuni