VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară. Alexandru Ciuncan, UNSAR: În viața reală nu putem da undo, skip sau back, însă asigurările ne pot ajuta să trecem mai ușor peste situații delicate

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară. Alexandru Ciuncan, UNSAR: În viața reală nu putem da undo, skip sau back, însă asigurările ne pot ajuta să trecem mai ușor peste situații delicate
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 oct 2023

Subiectul educației financiare pentru industria asigurărilor este unul important și cu siguranță că eforturile noastre în această direcție s-au intensificat în ultimii ani, iar rezultatele încep să se vadă în cercetările sociologice, a transmis Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), la PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a.

Evenimentul este organizat cu sprijinul 123Credit, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CITR, UNSAR, XTB, Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR)

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

"Cu siguranță facem mai multe pe zona de educație financiară decât făceam în urmă cu câțiva ani și cu siguranță facem mai puțin decât vom face în viitor pe această zonă, pentru că avem planuri importante în acest sens. UNSAR și-a asumat cu multă seriozitate încă din anul 2016 această responsabilitate, respectiv de a pune educația financiară în centru a tot ceea ce facem. În ultimii ani, UNSAR a intensificat eforturile în această direcție, pentru că ne-am concentrat foarte mult pe tineri, ca și segment, și pe mediul digital. Toate campaniile de educație financiară se realizează pe social media, pe Facebook, pe Instagram și alte canale digitale. Totul este dedicat în principal, dar nu exclusiv, tinerilor", a afirmat Ciuncan.

Urmărește-ne și pe Google News

Eforturile UNSAR se văd în rezultatele cercetărilor sociologice, care indică o percepție mai bună a românilor față de asigurări.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară. Alexandru Ciuncan, UNSAR: În viața reală nu putem da undo, skip sau back, însă asigurările ne pot ajuta să trecem mai ușor peste situații delicate

"Ne uităm să vedem cum evoluează gradul de informare a românilor privind asigurările. Vorbim de percepții, pentru că sunt cercetări sociologice, dar dacă ne uităm în ultimul an la discuțiile din media și la toate eforturile făcute de diverse entități - ASF, asigurători, televiziuni, ISF - vedem o creștere ușoară a nivelului de informare a românilor privind asigurările. Spre exemplu, dacă în anul 2022, conform IRES, 44% dintre români au apreciat că sunt bine și foarte bine informați cu privire la asigurări, în acest an această percepție a urcat la 48%. Asta-i partea bună, dar mai avem de lucru ca să schimbăm realitățile care se văd în diverse sondaje realizate de OECD sau alte entități", a spus directorul general al UNSAR.

Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune în România, dar ce faci dacă vrei să scapi de el legal? Peripețiile unui sucevean CITEȘTE ȘI Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune în România, dar ce faci dacă vrei să scapi de el legal? Peripețiile unui sucevean

UNSAR are în derulare o campanie pentru copii și părinți pe portalul asiguropedia.ro intitulată "Gata pentru viață", aflată la a patra ediție. Campania își propune să explice care sunt instrumentele financiare de protecție pe care tinerele familii le au la dispoziție.

O altă direcție de acțiune a campaniilor UNSAR sunt companiile.

"Vom lansa în curând a treia ediție a campaniei "Planul business SOS". Ne ducem către antreprenorii români cu informații privind soluțiile de protecție financiară care le stau la dispoziție. Le prezentăm studii de caz dedicate anumitor tipuri de activități comerciale, în oglindă punându-le soluțiile de asigurare care le pot veni în ajutor și care îi sprijină", a afirmat Ciuncan.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară. Alexandru Ciuncan, UNSAR: În viața reală nu putem da undo, skip sau back, însă asigurările ne pot ajuta să trecem mai ușor peste situații delicate

A treia direcție de acțiune a Uniunii este abordarea generațiilor tinere îndrăgostite de zona digitală.

"Am lansat recent o nouă campanie "Fără undo", inspirată de comportamentul generațiilor tinere. Conceptul din spatele campaniei este că viața nu are buton undo. Pasionații jocurilor de calculator știu la ce mă refer. În viața reală, nu putem da undo, skip sau back, însă asigurările ne pot ajuta să trecem mai ușor peste astfel de situații delicate", a mai spus reprezentantul UNSAR.

Euroins Insurance Group contestă pretențiile lichidatorului CITR: Nu există temeiuri juridice pentru acțiunea împotriva EIG Re CITEȘTE ȘI Euroins Insurance Group contestă pretențiile lichidatorului CITR: Nu există temeiuri juridice pentru acțiunea împotriva EIG Re

Campaniile de informare ale Uniunii vizează și șoferii, în condițiile în care, în România, numărul deceselor în urma accidentelor rutiere depășește în fiecare an numărul deceselor în urma cutremurului din martie 1977.

"Am inițiat un proiect denumit Coaliția de siguranță rutieră, care reunește, pe lângă industria asigurărilor, un număr de 26 de organizații de instituții publice, autorități, organizații și companii. Scopul acestui proiect este creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România. UNSAR va propune ca în România să avem o săptămâna a siguranței rutiere, care să fie recunoscută prin lege. Vrem să avem în săptămâna respectivă o serie de activități legate de acest subiect", a afirmat Ciuncan.

El a adăugat că scopul campaniilor UNSAR este "să aducem asigurările mai aproape de români".

"Starea de lucruri pe acest subiect nu se poate schimba peste noapte, dar trebuie început de undeva pentru a vedea niște rezultate în viitor. Noi încercăm să explicăm oamenilor care sunt soluțiile de protecție financiară oferite de industria de asigurări, încercăm să-i ajutăm să ia decizii informate, în cunoștință de cauză. Lipsa unei polițe de asigurări are consecințe negative în cazul unor incendii, unor explozii sau apariției unei afecțiuni medicale grave. În România, doar două din 10 locuințe sunt asigurate obligatoriu, față de media de 63% în Europa Occidentală", a menționat reprezentantul UNSAR.

Ciuncan a arătat că încrederea are un rol major în privința apropierii românilor de asigurări.

"Noi, ca industrie, trebuie să facem și mai mulți pași pentru a-i aduce mai aproape pe români. Până la urmă este o problemă de încredere generalizată, și am spus acest lucru și cu alte ocazii, dar această problemă de încredere a venit din zona de asigurări obligatorii RCA, din zona anumitor companii. Cred, totuși, că industria de asigurări din România este mult mai mult decât RCA. Cred că este și o problemă de venituri, dacă ne comparăm cu alte state din Europa. Dar, nu în ultimul rând, cred c[ este și o problemă de informare, de educație financiară", a conchis Ciuncan.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
ciuncan
educatie financiara