Vaida Verde, prima pepinieră de arbuști ornamentali din România destinată exclusiv peisagiștilor și garden center-urilor, va trece în acest an la o nouă etapă de dezvoltare, urmând să-și extindă producția de plante pe un teren cu o suprafață de 5.000 de metri pătrați.
Antreprenorul Szilard Rus a înființat firma Garden Art în 2008, când urma cursurile Facultății de Horticultură, și a activat la început în domeniul întreținerii spațiilor verzi.
“Am constatat atunci lipsa pepinierelor din țară și implicit lipsa plantelor autohtone, aclimatizate. Identificând o oportunitate în acest segment, în 2020 ne-am reprofilat și am înființat Pepiniera Vaida Verde, localizată în Vaida Cămăraș, județul Cluj”, spune Szilard.
Vaida Verde cultivă în ghivece de producție arbuști ornamentali, plante folosite la acoperiri de sol, taluzări și aliniamente și se adresează exclusiv celor care amenajează spații verzi și garden center-urilor, alegând vânzările en-gros.
După un început “ușor și animat de optimism”, au urmat dificultăți diverse, legate de nevoile unor investiții întârziate de lipsa de lichidități, peste care antreprenorul a putut trece în primul rând datorită experienței pe acest segment de activitate.
“Am început cu un solar second-hand si am lansat producția de plante la ghiveci pe o suprafață de 1.000 mp. Anul acesta trecem la următoarea etapă în dezvoltarea noastră: ne extindem producția de plante pe încă o parcelă de 5.000 mp (situată tot în Vaida Cămăraș), prima parcelă rămânând să fie utilizată doar pentru scop de multiplicare a plantelor”, detaliază Szilard.
Amenajarea terenului și achiziția de materii prime necesare producției sunt finanțate cu fonduri atrase de la BT Mic: “Am fost foarte plăcut surprins de cât de ușor au decurs negocierile și de rapiditatea acordării creditului. Asta mi-a oferit liniștea și siguranța necesară demarării proiectului de extindere a producției”.
Szilard vrea să extindă pepiniera în fiecare an, cu obiectivul pe termen lung de a deveni cel mai important producător de arbuști ornamental din România.
El descrie antreprenoriatul ca un drum continuu, în care învață zilnic să depășească provocări noi și de neanticipat și care i-a dezvoltat în timp abilități și calități precum perseverența, planificarea, organizarea și negocierea.