Următoarea înjumătățire a Bitcoin, care va avea loc în jurul datei de 20 aprilie, va reduce câștigurile zilnice din validarea tranzacțiilor de la 900 BTC la 450 BTC.
Industria, în ansamblul ei, ar putea pierde 10 miliarde dolari pe an după această modificare, conform Bloomberg.
Prima înjumătățire a Bitcoin a avut loc la 28 noiembrie 2012. Înjumătățirea are loc la fiecare patru ani.
Satoshi Nakamoto, pseudonimul creatorului Bitcoin, a conceput proiectul astfel încât să existe o ofertă limitată de 21 milioane de jetoane. "Înjumătățirea" a fost inclusă de Nakamoto în codul Bitcoin și înseamnă reducerea la jumătate a recompensei primite de către "mineri". Astfel, scade cantitatea nouă de Bitcoin creată
Creșterile spectaculoase ale bitcoin ar putea fi istorie, după ce Wall Street a îmbrățisat pe scară largă criptomoneda, potrivit BlackRock, cel mai mare manager de active din lume.
Pe măsură ce criptomoneda devine mai matură și mai instituționalizată odată cu apariția fondurilor tranzacționate la bursă, zilele câștigurilor uluitoare ar putea deveni de domeniul trecutului, potrivit lui Robert Mitchnick, șeful departamentului de active digitale de la BlackRock.
"Cu siguranță, randamentele în viitor vor scădea. Nu va mai avea un randament de 124% pe an în următorul deceniu, așa cum a avut în deceniul anterior", a declarat acesta, la conferința Bitcoin Investor Day din New York, citat de CNBC.
De asemenea, analistul a subliniat că volatilitatea notorie a bitcoin a scăzut constant de-a lungul timpului și ar putea continua să facă acest lucru, având în vedere impactul pe care ETF-urile pe bitcoin spot l-au avut asupra activității de tranzacționare. Acesta este un punct de vedere comun în rândul investitorilor.
Bitcoin este unul dintre activele cu cele mai bune performanțe din ultimii 10 ani. Ccerere de expunere la bitcoin a clienților a forțat pentru prima dată incursiunea BlackRock în această nouă clasă de active în 2021. Cererea a fost "masivă și clară" în 2023, când BlackRock a depus cererea de lansare a iShares Bitcoin Trust, explică Mitchnick.