ULTIMA ORĂ Cerere slabă pentru emisiunile României de obligațiuni în euro și dolari. Dobânzile vor fi, probabil, mai ridicate

ULTIMA ORĂ Cerere slabă pentru emisiunile României de obligațiuni în euro și dolari. Dobânzile vor fi, probabil, mai ridicate
scris astăzi, 18:02

Emisiunile de obligațiunile ale României lansate astăzi înregistrează o cerere mai slabă, cu subscrieri din partea investitorilor de 4,4 miliarde de euro pentru titlurile pe 5 și 9 ani în euro, potrivit Bloomberg, respectiv de 2,5 miliarde de dolari pentru titlurile pe 12 ani în dolari.

De ce este important România are nevoie de bani și a ieșit să se împrumute într-un context destul de dificil, cu turbulențe pe piețele financiare internaționale și având în vedere că percepția investitorilor privind finanțele și solvabilitatea statului român a avut de suferit în ultimele luni, după ce două mari agenții de rating au înrăutățit perspectiva ratingului de țară la negativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Directorii executivi de la Samsung vor primi în premieră o parte din bonusuri sub formă de acțiuni CITEȘTE ȘI Directorii executivi de la Samsung vor primi în premieră o parte din bonusuri sub formă de acțiuni

Deciziile din decembrie (Fitch) și ianuarie (S&P) de a înrăutăți perspectiva de rating au condus la o înrăutățire a percepției privind bonitatea statului român, însă adoptarea (la acest moment doar de către Guvern) a unui buget în limita stabilită de deficit a mai atenuat reticența investitorilor.

În euro, statul român vrea să se împrumute cu obligațiuni pe 5 ani (scadente în martie 2030) și 9 ani (scadente în septembrie 2034), iar în dolari cu obligațiuni pe 12 ani (februarie 2037).

Costurile pentru titlurile pe 5 ani au fost reduse în timpul zilei la MS+310 puncte de bază, iar cele pentru titluri pe 9 ani la MS+405 puncte, iar pentru titlurile în dolari, la T+300-310 puncte, potrivit Bloomberg. Rata MS pe 5 ani este 2,26%, pe 9 ani este de 2,35%. Pentru obligațiunile în dolari, benchmark-ul este dat de titlurile pe aceeași perioadă ale Trezoreriei SUA, în prezent la 4,35%.

Declarațiile lui Trump împotriva centralelor eoliene au dus la scăderi pe bursă ale companiilor europene din domeniu CITEȘTE ȘI Declarațiile lui Trump împotriva centralelor eoliene au dus la scăderi pe bursă ale companiilor europene din domeniu

Obligațiunile în euro pe 5 ani au fost cotate în deschiderea emisiunii la rata midswap (MS)+330 puncte de bază, iar cele pe 9 ani la MS+420 puncte. Obligațiunile în dolari sunt cotate la benchmark T+325 puncte. Un interes mare la subscriere ar fi ajutat statul să închidă aceste împrumuturi în condiții mai bune.

Pentru comparație, anul trecut, Guvernul s-a împrumutat în euro la MS+255 puncte de bază pe 8 ani, iar în dolari la 10 ani și jumătate, pe T+210 puncte.

Aranjorii sunt Bank of America, Erste, GS (B&D), ING, MS și RBI.

Cea mai recentă ieșire pe piețele externe a fost în septembrie - record de 5 miliarde de euro

România a împrumutat aproape 5 miliarde euro de pe piețele internaționale cu trei emisiuni de obligațiuni două în euro, pe 7 și 20 de ani, precum și una în dolari, pe 10 ani.

Astfel, România împrumută 2,25 miliarde euro pe 7 ani, 750 milioane euro pe 20 de ani și 2,15 miliarde de dolari (1,93 miliarde euro) cu o maturitate de circa 10 ani, potrivit Bloomberg.

România ar trebui să împrumute în 2025 în jur de 231 miliarde de lei, la un deficit bugetar de 7%

Guvernul vrea să împrumute în 2025 circa 231 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetar, planificat la 7% în termeni cash, și pentru rostogolirea datoriei vechi care vine la plată, după ce în 2024 împrumuturile au ajuns la 251 miliarde lei, a declarat, în ianuarie, într-un interviu pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Suma de 251 miliarde lei este una record pentru împrumuturi ale Guvernului într-un an.

Morgan Stanley, Citi și Bank of America s-au retras dintr-o coaliție pentru combaterea schimbărilor climatice CITEȘTE ȘI Morgan Stanley, Citi și Bank of America s-au retras dintr-o coaliție pentru combaterea schimbărilor climatice

Ministrul spunea atunci că Ministerul Finanțeolor ar vrea să iasă pe piețele externe pe la finalul lunii ianuarie.

Ministerul Finanțelor se împrumută în fiecare an de pe piețele externe, prima astfel de emisiune de obligațiuni fiind de obicei programată pentru începutul anului.

Pentru acest an, de pe piețele externe, Guvernul intenționează să împrumute 13 miliarde de euro (intenție anunțată la început de an, odată cu majorarea plafonului pentru împrumuturi pe piața externă).

Necesarul de finanțare din acest an

Statul a împrumutat anul trecut 251 miliarde lei

Programul de împrumut pentru anul 2024 a fost revizuit în mai multe rânduri, până la 250 miliarde lei. Planul revizuit de finanțare a fost realizat în proporție de circa 100,3%, finanțarea brută ridicându-se până la aproximativ 251 miliarde lei, astfel:

  • Piața internă - din total planificat de 148 miliarde lei au fost atrase 146,9 miliarde lei, din care 115,3 miliarde lei prin titluri de stat denominate în lei și euro emise pe piața interbancară, 31,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat denominate în lei și euro destinate populației (16,2 miliarde lei prin programul Tezaur și 15,3 miliarde echivalent lei prin Programul Fidelis), gradul de realizare fiind de 99,3%;
  • Piața externă - din total planificat de circa 20,4 miliarde euro a fost atrasă suma de 18,1 miliarde euro echivalent prin patru emisiuni de euroobligațiuni (inclusiv prima emisiune a României de obligațiuni verzi, plasamente private realizate în decursul anului, emisiunea inaugurală de obligațiuni Samurai pe piața internă de capital a Japoniei), precum și trageri de la IFI-uri în sumă de 2,16 miliarde euro, gradul de realizare fiind în procent de 99,3%.
  • Operațiuni de preschimbare a unor titluri de stat scadente în anul 2025 din care 2,33 miliarde lei pe piața internă și 0,12 miliarde lei echivalent pe piața externă, reprezentând 1,16% din planul de finanțare.
viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
guvern
ministerul finantelor