Producerea cărnii de care lumea are nevoie nu a fost niciodată atât de scumpă, în condițiile în care fermierii din întreaga lume se luptă cu prețuri record la nutrețuri și creșterea facturilor la electricitate, transmite Bloomberg.
Creșterea costurilor cu nutrețul și energia, în urma războiului din Ucraina, a agravat problemele pentru fermierii din întreaga lume care se luptau deja cu secetele care reduc suprafețele de teren destinate pășunatului sau cu focarele de gripă aviară din America de Nord și până în Europa care au impus sacrificare a milioane de păsări, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Loviți din toate părțile, mulți fermieri decid să își vândă efectivele sau să crească mai puține animale, ceea ce înseamnă că producția de carne va fi plafonată pe termen lung. Numărul de vaci sacrificate în SUA a atins cel mai ridicat nivel din istorie, iar asta înseamnă mai puțini viței și efective de bovine mai mici. În consecință, prețul cărnii, care este deja la un nivel record, nu se va reduce prea curând, ceea ce va afecta bugetele gospodăriilor. Prețul global al cărnii, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a crescut cu 10% de la începutul anului atingând un nivel record în luna aprilie. De asemenea, în SUA, prețurile la șuncă, carnea de pui și de vită nu au fost niciodată atât de mari.
Potrivit prognozelor realizate de guvernul american, producția mondială de carne de pui, porc și vită va înregistra un avans de doar 1,4% în 2022, comparativ cu o creștere de 5,4% anul trecut.
"O mare parte din presiunile cu care ne confruntăm nu sunt noi sau neobișnuite. Problema o reprezintă combinația de presiuni individuale", a subliniază analistul Rabobank, Justin Sherrard.
Invazia rusească a încetinit exporturile de cereale ale Ucrainei, ceea ce a limitat livrările de grâu către marii producători de carne de porc, precum Spania și China. Costurile cu nutrețurile reprezintă o mare parte din costurile necesare pentru creșterea animalelor, și chiar și în țările care își produc singure nutrețul de care au nevoie, prețurile au atins valori record. De exemplu, la bursa de la Chicago, cotațiile futures la porumb au crescut cu 31% în acest an, în timp ce la bura de la Paris cotațiile futures la porumb au crescut cu 55%.
Conflictul din Ucraina "a amplificat o gamă întreagă de probleme cu care ne confruntam deja", susține Rupert Claxton, director la firma de consultanță Gira. "Asta a majorat nivelul de stres de la șapte până la zece", a adăugat Rupert Claxton.
Potrivit estimărilor oficiale, producția de carne de porc din Uniunea Europeană, cel mai mare exportator mondial, va scădea cu 3% în acest an, prima scădere înregistrată după 2019. Creșterea prețurilor nu acoperă costurile, ceea ce ar putea să determine fermierii să sacrifice animalele mai devreme decât de obicei.
Anul trecut, efectivele de porci din Germania au coborât la cel mai redus nivel de după 1996, iar analistul AMI, Tim Koch se așteaptă ca declinul să continue și în acest an. Focarele de pestă porcină africană au adus cu ele restricții la exportul de carne de porc din Germania și la scăderea prețurilor. În plus, odată cu creșterea costurilor nu nutrețul și energia, Tim Koch estimează că crescătorii de porci vor avea nevoie de prețuri cuprinse între 2 și 2,40 euro pentru un kilogram de carne pentru a fi profitabili, în creștere față de un preț cuprins între 1,60 și 1,70 de euro pe kilogram în perioade normale. În prezent prețurile sunt sub 2 euro pe kilogram.
"Aproape toată lumea, de la producători și până la facilitățile de sacrificare acționează cu prudență, cumpărând mai puțini porci și încercând să nu investească prea mulți bani acum", spune Tim Koch.
Evoluțiile meteo nefavorabile creează o nouă problemă. În Canada, seceta a afectat pășunile și culturile agricole în ultimul an, astfel că fermierii și crescătorii de animale au recurs la stocurile de nutreț și rezervele de numerar, susține Reg Schellenberg, președintele Asociației crescătorilor de vite din Canada. "Există puțin nutreț care poate fi cumpărat și, atunci când îl găsești, este extraordinar de scump", spune Reg Schellenberg.
Toate aceste scumpiri se vor resimți și la rafturile supermarketurilor.
"Producătorii nu pot suporta toate costurile. Este foarte probabil că vom vedea cum consumatorii vor plăti mai mult, cel puțin în viitorul apropiat", spune Upali Galketi Aratchilage, de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).