Japonia avertizează că, în următorii trei ani, concurența globală pentru gazele naturale lichefiate se va intensifica din cauza investițiilor insuficiente, potrivit Bloomberg.
Contractele de GNL pe termen lung care încep înainte de 2026 sunt epuizate, potrivit unui sondaj realizat de Departamentul Comerțului în rândul companiilor japoneze. Aceste tipuri de contracte sunt importante pentru cumpărători, deoarece oferă prețuri stabile și o aprovizionare fiabilă pe parcursul mai multor ani, scrie Adevarul.
Țările din întreaga lume se străduiesc să își asigure aprovizionarea cu combustibil pentru centralele electrice și echipamentele de încălzire de la marii exportatori, precum Qatar și Statele Unite, dar vor exista puține livrări noi până în 2026, ceea ce va exacerba lipsa de combustibil la nivel mondial.
Acest lucru înseamnă că importatorii vor trebui să depindă mai mult de piața volatilă și scumpă la vedere, care se tranzacționează în prezent la un preț de aproape trei ori mai mare decât cel al contractelor pe termen lung. Potrivit Grupului internațional al importatorilor de gaze naturale lichefiate, aproximativ 30% din toate transporturile de GNL de anul trecut au fost efectuate prin intermediul pieței spot.
Oficialii ministerului japonez și directorii din domeniul energiei s-au întâlnit pentru a discuta planurile de achiziție de GNL. Japonia este pe cale să devină cel mai mare importator de GNL din lume în acest an, iar combustibilul este principala alegere a țării pentru generarea de energie.
Documentul Departamentului Comerțului a precizat că lipsa investițiilor în proiecte de export de GNL înseamnă că aprovizionarea va fi foarte limitată în anii următori. Potrivit documentului, dacă gazoductul rusesc către Europa va fi complet oprit, lumea s-ar putea confrunta cu un deficit de 7,6 milioane de tone de GNL în ianuarie 2025, echivalentul unei luni de importuri în Japonia.
Japonia ia măsuri pentru a îmbunătăți securitatea energetică, permițând guvernului să cumpere GNL de pe piața spot în cazul în care companiile nu sunt în măsură să facă acest lucru.
În urmă cu câteva săptămâni, Mozambicul a demarat exporturile de gaze naturale lichefiate, care ar putea ajuta Europa să facă față crizei energetice provocate de diminuarea livrărilor de gaze rusești.
„Este o mare onoare să anunț debutul primelor exporturi de gaze naturale lichefiate. Nava „British Sponsor" a părăsit apele Mozambicului cu destinația Europa", a anunțat președintele Filipe Nyusi, în data de 13 noiembrie.
Este vorba despre primul export realizat în cadrul unui contract pe termen lung încheiat cu grupul petrolier britanic BP, care acoperă întreaga cantitate de gaze lichefiate produsă în Mozambic.