O sumă record de aproape 350 de miliarde de dolari a fost strânsă cu prilejul ofertelor publice inițiale demarate în primele șase luni ale acestui an, arată datele colectate de Bloomberg, depășind precedentul record de 282 miliarde de dolari înregistrat în a doua jumătate a anului trecut, ceea ce este o veste bună atât pentru antreprenori cât și pentru bancheri.
O gamă variată de companii, de la producătorul suedez de lapte de ovăz Oatly Group AB până la producătorul de pantofi Dr. Martens Plc, au vândut acțiuni în 2021. Totuși, companiile din sectorul tehnologiei au fost responsabile pentru cea mai mare parte din IPO-uri. Compania chineză de ride-hailing Didi Global Inc. ar putea să devină unul din cele mai mari IPO-uri derulate în SUA în ultimul deceniu dacă firma va decide să demareze planurile privind strângerea a aproximativ patru miliarde de dolari din vânzarea de acțiuni, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Piețele din New York și până în Hong Kong au cunoscut o activitate febrilă în prima jumătate a anului și am lăsat în urmă chiar și perioada de la finele anilor 90 când a avut loc boom-ul dotcom" susține Aaron Arth, director pentru Asia la Goldman Sachs Group Inc.
Acest boom al ofertelor publice inițiale a fost alimentat de injecțiile mari de lichidități pe care băncile centrale le-au pompat în economie dar și de ascensiunea investitorilor individuali, care sunt nerăbdători să cumpere o bucată din companiile lor favorite. Activitatea febrilă pe piața IPO-urilor a adus câștiguri mari băncilor de investiții din întreaga lume, în frunte cu Citigroup Inc. și Goldman Sachs Group Inc.
Însă în condițiile în care atât de multe companii se grăbesc să se listeze la bursă, industria începe să dea semne de saturație. Investitorii își permit să fie selectivi și sunt din ce în ce mai reticenți la ideea de a plăti evaluările mari cerute de companiile care înregistrează o creștere rapidă. În consecință, mai multe acțiuni renumite au înregistrat scăderi la debutul lor la tranzacționare iar unele companii au renunțat chiar la planurile privind un IPO. De exemplu, acțiunile start-up-ului de livrări de mâncare Deliveroo Plc au scăzut cu 26% în prima zi de tranzacționare la bursa de la Londra. În paralel, producătorul rus de aur Nord Gold Plc a renunțat zilele trecute la un IPO citând incertitudinile de pe piață și fluctuația prețului aurului iar producătorul auto chinez Geely Automobile Holdings Ltd. și-a retras solicitarea pentru o listare la bursa de la Shanghai.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Pacienții din spitalele private vor putea plăti doar diferența față de tariful de la stat. De când va fi posibil"Există o anumită epuizare în rândul investitorilor și o selectivitate crescută. În fond, este vorba de un an record așa că își permit să aleagă dintre multitudinea de tranzacții care li se oferă", spune Saadi Soudavar, responsabil pentru piețele de capital din Europa, Orientul Mijlociu și Africa la Deutsche Bank AG.
Cu toate acestea, atâta tip cât piața bursieră este în creștere, este puțin probabil ca ofertele publice inițiale să se oprească iar sumele totale ce vor fi generate pe ansamblul acestui an ar putea să depășească recordul de 420,1 miliarde dolari stabilit în 2007. Boom-ul IPO-urilor ar putea continua în următoarele șase până la 12 luni, susține Rob Leach, director pentru piețele europene de capital la Jefferies Financial Group Inc.