Explozia prețurilor la energie și gaze începe să facă primele victime în Europa, mai mulți mici furnizori din Marea Britanie cerând intrarea în faliment. În schimb, recordurile înregistrate la prețul gazelor au determinat Regatul Unit să repornească o centrală veche pe cărbuni, la cererea operatorului național, în vederea echilibrării sistemului, în pofida angajamentului asumat de guvern de a renunța la respectiva formă de energie.
Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Marea Britanie, Ofgem, a anunțat că cei 94.000 de clienți ai furnizorilor de gaze și energie electrică Pfp Energy și Moneyplus Energy vor fi transferați către un furnizor de ultimă instanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Falimentul celor două companii vine după ce, în urmă cu mai puțin de o lună, un alt furnizor, Hub Energy, și-a anunțat retragerea de pe piață, informează Bloomberg.
Micii furnizori de gaze și electricitate nu au în spate un grup puternic și de obicei nu dispun de lichiditățile necesare pentru a nu deveni vulnerabili în perioade caracterizate de o volatilitate ridicată a prețurilor. Astfel, ei ajung să vândă clienților energie electrică și gaze la prețuri mai mici decât cele cu care le cumpără.
Prețul de referință al gazelor în Marea Britanie a crescut la un nivel record, ca urmare a valului de scumpiri generat de deficitul de gaz din întreaga Europă. Unele companii energetice din Marea Britanie anunță creșteri de prețuri înainte de sezonul de iarnă, când mulți locuitori se bazează pe acest tip de combustibil pentru încălzire.
CITEȘTE ȘI Efectul prăbușirii Wirecard - Indicele bursier german DAX va trece prin cea mai mare transformare de până acumPrețurile energiei electrice pentru ziua următoare în Marea Britanie se situează la o valoare mai mult decât dublă comparativ cu media ultimilor cinci ani.
Retailerul de energie Igloo Energy Supply Ltd a declarat luna trecută că va crește prețurile pentru a doua oară în tot atâtea luni, pentru a face față creșterii prețului la gaze, ceea ce înseamnă că milioane de clienți se vor confrunta cu facturi majorate în această iarnă.
În plus, vremea caldă din această toamnă a redus producția de energie eoliană, în timp ce creșterea prețurilor a scumpit producția centralelor pe gaz.
În consecință, operatorul de sistem din Marea Britanic a confirmat că a cerut companiei EDF să pornească centrala West Burton A, care se afla în conservare.
Astfel, după ce presa salutase faptul că, la jumătatea lunii august, a existat o perioadă de funcționare a sistemului național fără utilizarea centralelor pe cărbune, în prezent acestea furnizează 3% din energia produsă în Marea Britanie.
În 2020, cărbunele a contribuit cu 1,6% la mixul de energie electrică al țării. Procentul a scăzut de la 25% în urmă cu cinci ani.
CITEȘTE ȘI Vânzările de locuințe din Dubai au atins maximul ultimilor opt aniAtât guvernul, cât și operatorul de sistem s-au angajat să renunțe complet la energia pe bază de cărbune până în 2024 pentru a reduce emisiile de carbon. Cu toate acestea, cărbunele este încă utilizat atunci când este mai ieftin decât gazul.
O mică creștere temporară a utilizării cărbunelui nu ar trebui blamată, a declarat Dave Jones, analist pe energie la Ember, un think tank care promovează renunțarea la combustibilii fosili, citat de BBC.
"Nimeni nu s-a gândit că vom folosi zero cărbune anul acesta. Trecem printr-un proces în care, de la an la an, te bazezi din ce în ce mai puțin pe cărbune. Atât timp cât știm că putem respecta termenul final, care este la 3 ani distanță, este OK”, afirmă expertul britanic.
În opinia acestuia, prețurile mai mari ale gazelor ar putea contribui la accelerarea trecerii de la gaz la surse regenerabile în următorii câțiva ani.