Viitura pe sectorul românesc al Dunării, estimată în 28-29 septembrie. 1000 de saci cu nisip, pregătiți de ANAR

Viitura pe sectorul românesc al Dunării, estimată în 28-29 septembrie. 1000 de saci cu nisip, pregătiți de ANAR
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:17

Echipele de intervenție din cadrul Apele Române Argeș-Vedea au pregătit o mie de saci și alte materiale pentru a-i transporta spre sectorul românesc al Dunării, în vederea completării stocului de apărare împotriva viiturii prognozate pentru 28-29 septembrie, informează Administrația Națională "Apele Române" (ANAR).

"De ieri au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare. Au fost verificate totodată punctele critice cunoscute. Dacă vor fi identificate altele noi, se va interveni în regim de urgență, unde este nevoie, pentru refacere stabilității digului. Vor fi inspectate, de asemenea, zonele deja determinate pentru montarea mirelor hidrometrice la ape mari și se va degaja vegetația pentru asigurarea secțiunilor optime de scurgere ale apelor, daca vor fi identificate astfel de situații (...) Formațiile de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip pe care îi vor transporta spre sectorul românesc al Dunării. Colegii de la Apele Române Argeș-Vedea au pregătit, deja, 1.000 de saci cu nisip și alte materiale de intervenție", precizează instituția.

Urmărește-ne și pe Google News
Stare de alertă într-un oraș din România din cauza necolectării gunoiului CITEȘTE ȘI Stare de alertă într-un oraș din România din cauza necolectării gunoiului
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit sursei citate, cele șapte Administrații Bazinale de Apă au început informarea tuturor deținătorilor de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de la Dunăre asupra prognozei hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), iar în cazul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) va solicita verificarea punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare din administrarea acestora, scrie Agerpres.

"În apropiere de orașul Bechet, Apele Române Jiu au detașat la Formația de lucru Dunăre-Nedeia utilaje necesare intervenției: buldoexcavator, excavator cu braț de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare - saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenție, pompe, generatoare, geotextil, pari etc. Odată cu creșterea nivelurilor Dunării, formațiile de intervenție de la Dunăre vor fi dublate cu agenți hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre", a transmis ANAR.

Prognoza hidrologică arată că debitul pe Dunăre, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), în intervalul 19 - 20 septembrie 2024, a fost în creștere până la valoarea de 5.100 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s.

La Budapesta, vineri, se prognozează o valoare maximă a debitului Dunării de 7.940 mc/s, iar pentru data de 21 septembrie, de aproximativ 8.300 mc/s, cu 400 mc/s mai puțin față de prognozele inițiale, de 8.700 mc/s.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil, către sfârșitul acestei luni, pe 28 - 29 septembrie, iar autoritățile sunt în alertă și monitorizează situația. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dunare
viitura