Dosarul Revoluției, retrimis la Parchetul Militar. Decizia ICCJ este definitivă

Dosarul Revoluției, retrimis la Parchetul Militar. Decizia ICCJ este definitivă
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:58

Dosarul Revoluției a fost retrimis la Parchetul Militar, printr-o decizie luată, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea este definitivă. Înalta Curte a motivat această decizie prin ”inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanța, nefiind posibilă stabilirea obiectului și limitelor judecății”. În acest dosar au fost trimiși în judecată Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

”În majoritate, constată că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunțată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2”, se arată în minuta Înaltei Curți.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Unul dintre cei mai mari producători de lactate din România a inaugurat un centru logistic lângă Brașov, investiție de peste 40 de milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cei mai mari producători de lactate din România a inaugurat un centru logistic lângă Brașov, investiție de peste 40 de milioane de euro
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

ICCJ a explicat de ce a fost luată această decizie, scrie News.ro.

”În baza art. 347 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) Cod procedură penală dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpații Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimiși în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unități de parchet, față de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanța, nefiind posibilă stabilirea obiectului și limitelor judecății”, a precizat sursa citată.

Decizia este definitivă.

A existat și o opinie separată în acest dosar.

”Cu opinia separată a doamnei judecător Elena Barbu, în sensul constatării, în temeiul art.346 alin. (4) din Codul de procedură penală, a legalității sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29.07.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și în sensul dispunerii începerii judecății de către Curtea de Apel București”, se menționează în minuta instanței.

Moscova vrea să majoreze \ CITEȘTE ȘI Moscova vrea să majoreze "taxa de ieșire" pentru firme străine care ies de pe piața rusă

În 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București a ”constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, privind pe inculpații: - Iliescu Ion, fost președinte al României, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare, pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității”.

Acuzații au contestat soluția la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul fiind repartizat unui complet de doi judecători, potrivit art. 53, alin. (1), lit. b) din Regulamentul de organizare și funcționare a ICCJ.

În 8 martie 2024, completul ICCJ a rămas să se pronunțe asupra contestației celor trei inculpați. După trei amânări, argumentul fiind că este nevoie de timp pentru deliberare, în 15 mai, în ședința camerei de consiliu, s-a decis definitiv “repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergență”.

Conform art. 354, alin. (5) din Codul procedură penală, în situația în care în cadrul completului de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergență.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Revoluției, pentru crime împotriva umanității. Iliescu este acuzat că și-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

"Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situații de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional și 409 cazuri de suferințe mari", afirmau procurorii.

În 14 iunie 2024 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus și constată ”neregularitatea” rechizitoriului în dosarul Revoluției.

Ulterior, Secția Parchetelor Militare a transmis că menține dispoziția de trimitere în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității a inculpaților Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus în Dosarul Revoluției

viewscnt
Afla mai multe despre
dosarul revoluției
iccj