Un nou val de căldură în Balcani

Un nou val de căldură în Balcani
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2024

Un nou val de căldură începe să se abată asupra Balcanilor, la trei săptămâni după ce precedentul a provocat pene de curent în mai multe țări din regiune, notează AFP.

În Albania, unde temperaturile depășesc 40 de grade Celsius, guvernul a anunțat că "orice incendiu deliberat sau accidental" este pedepsit cu până la 15 ani de închisoare, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
O aberație legislativă: De exemplu, Codul Rutier nu se aplică pe drumurile private. Posibilă amânare CITEȘTE ȘI O aberație legislativă: De exemplu, Codul Rutier nu se aplică pe drumurile private. Posibilă amânare
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

"Creșterea temperaturilor în Albania sporește riscul de incendii, care pot avea consecințe dezastruoase pentru mediu și pot pune în pericol viața locuitorilor, deoarece vântul permite propagarea focului", explică un comunicat al Ministerului Apărării.

"O singură scânteie poate provoca pagube inestimabile", avertizează ministerul, care a postat un videoclip de sensibilizare pe rețelele sociale.

În Serbia, Institutul hidrometeorologic (RHMZ) a avertizat luni cu privire la un puternic val de căldură, așteptat să dureze toată săptămâna, cu temperaturi care vor atinge 40 de grade Celsius și nopți "tropicale" în zonele urbane.

Valul de căldură va fi însoțit de deficite pluviometrice importante, potrivit RHMZ, iar o alertă meteo portocalie, indicând condiții meteorologice periculoase, a fost declanșată pentru o mare parte a țării.

În Kosovo, unde căldura este însoțită de vânturi de nisip, cetățenii sunt îndemnați să evite pe cât posibil ieșirile la soare. "Indicele UV va fi foarte ridicat", au prevenit autoritățile, îndemnând șoferii să fie atenți.

La 21 iunie, în timpul precedentului val de căldură din regiune, pene de curent de mare amploare au afectat Muntenegru, Bosnia, Croația și Albania.

Temperatura medie globală din ultimele 12 luni (iulie 2023 - iunie 2024) este cea mai ridicată înregistrată vreodată, potrivit observatorului european Copernicus.

Valurile de căldură repetate sunt un indicator al încălzirii globale legate de schimbările climatice, subliniază oamenii de știință.

viewscnt
Afla mai multe despre
căldură
balcani