Stratul de ozon este pe cale să se refacă în pofida unei erupții vulcanice, afirmă Organizația Meteorologică Mondială

Stratul de ozon este pe cale să se refacă în pofida unei erupții vulcanice, afirmă Organizația Meteorologică Mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 12:47

Stratul de ozon din atmosfera planetei noastre se află "pe drumul către o recuperare pe termen lung" în pofida unei erupții vulcanice distrugătoare din Pacificul de Sud, a anunțat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM), lăudând eforturile de eliminare treptată a substanțelor chimice care distrug stratul de ozon, informează Reuters.

Conform tendințelor actuale, stratul de ozon este pe cale să revină la nivelul său din 1980 în jurul anului 2066 deasupra Antarcticii, în 2045 deasupra Arcticii și în 2040 deasupra restului lumii, a precizat această agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce se întâmplă cu garanțiile pentru ambalajele SGR nereturnate? CITEȘTE ȘI Ce se întâmplă cu garanțiile pentru ambalajele SGR nereturnate?
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Deși erupția vulcanică de lângă Tonga de la începutul anului 2022 a dus la o scurtă perioadă de diminuare accelerată a ozonului deasupra Antarcticii anul trecut, determinată de nivelurile mai ridicate de vapori de apă din atmosferă, pierderile de ozon globale au fost limitate, a anunțat OMM în buletinul său anual privind ozonul.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile ultraviolete ale Soarelui, care sunt asociate cu cancerul de piele și cu alte riscuri pentru sănătate.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare în 1989, a convenit să elimine treptat clorofluorocarburile (CFC) și alte substanțe care diminuează stratul de ozon, iar succesul acelui acord internațional "reprezintă un puternic simbol al speranței" într-o perioadă în care cooperarea multilaterală a fost supusă unor tensiuni, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

CFC-urile au fost înlocuite în mare parte cu hidrofluorocarburi (HFC), care nu provoacă distrugerea stratului de ozon, dar sunt gaze cu un efect de seră puternic și care duc la încălzirea climei.

Țările pun acum în aplicare Amendamentul de la Kigali, semnat în 2016 pentru a fi adăugat Protocolului de la Montreal, care va reduce treptat producția de HFC-uri și ar putea evita încălzirea globală a climei planetei noastre cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în anul 2100.

China rămâne cel mai mare producător mondial de HFC-uri, cu o capacitate actuală echivalentă cu aproape 2 miliarde de tone de dioxid de carbon. Aproximativ un sfert din acea cantitate este exportată.

FOTO Grecii avansează puternic cu TBM-uri în al doilea cel mai lung tunel feroviar din România. \ CITEȘTE ȘI FOTO Grecii avansează puternic cu TBM-uri în al doilea cel mai lung tunel feroviar din România. "Este o capodoperă inginerească."

Ministerul Mediului din China a anunțat luni că va publica în curând un plan pentru a controla mai bine producția de HFC. Ca țară în curs de dezvoltare, China este obligată să își reducă consumul de HFC cu 85% în perioada 2013-2045.

China își reduce cotele de producție și reprimă producția ilegală, dar a avertizat în acest an că încă "se confruntă cu provocări uriașe" în ceea ce privește eliminarea treptată a HFC-urilor, care sunt utilizate de o gamă largă de industrii diferite, dintre care multe întâmpină dificultăți în a găsi produse înlocuitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
organizația meteorologică mondială
ozon