Uniunea Europeană, îndemnată să își consolideze apărarea aeriană prin emiterea de datorii comune

Uniunea Europeană, îndemnată să își consolideze apărarea aeriană prin emiterea de datorii comune
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 09:37

Uniunea Europeană ar trebui să se gândească la emiterea de datorii comune pentru a finanța investițiile considerabile în apărarea aeriană, în ideea de a-și proteja mai bine spațiul aerian de posibilele atacuri rusești, potrivit unui nou raport al centrului de reflexie Bruegel, transmite Bloomberg.

Subiectul apărării aeriene a devenit unul important în ultimele luni după ce mai multe drone iraniene lansate de Rusia au violat spațiul aerian al UE, inclusiv una care s-a prăbușit recent în Letonia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Stellantis se opune amânării obiectivelor UE privind emisiile automobilelor CITEȘTE ȘI Stellantis se opune amânării obiectivelor UE privind emisiile automobilelor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În 2022, Germania a lansat ''European Skyshield Initiative'' (ESSI), o inițiativă care avea drept obiectiv reducerea vulnerabilității continentului la atacurile aeriene într-o perioadă de tensiuni geopolitice crescute. Însă finanțarea acestei inițiative rămâne incertă, în special în contextul în care Berlinul se opune în continuare ideii emiterii de datorii comune la nivelul UE, un punct de vedere pe care Berlinul l-a repetat și după publicarea recentului raport al lui Mario Draghi cu privire la competitivitatea blocului comunitar.

"Acest subiect este o prioritate pentru Germania. Ei vor ca acest dosar să fie lansat", a declarat Guntram Wolff, autorul raportului, într-un interviu pentru Bloomberg. Potrivit acestuia, un număr de aproximativ 21 de țări, inclusiv Marea Britanie și Turcia, au aderat la inițiativa ESSI, dar "acum urmează partea mai dificilă de a-i convinge să cheltuie bani".

Concentrarea pe un subiect concret, precum apărarea aeriană, ar putea ajuta la convingerea unor state membre mai reticente să accepte ideea emiterii de datorii comune la nivelul UE, a adăugat Guntram Wolff.

"Apărarea aeriană este foarte importantă pentru că este extrem de vizibil că este vorba de un bun public european: ceea ce furnizezi în orice țară individuală oferă beneficii vecinilor", a spus Wolff.

VIDEO Câți bani a facut Selly cu Beach, Please!. Vloggerul divulgă rețeta succesului. Emoțiile cu Travis Scott și povestea cu Wiz Khalifa CITEȘTE ȘI VIDEO Câți bani a facut Selly cu Beach, Please!. Vloggerul divulgă rețeta succesului. Emoțiile cu Travis Scott și povestea cu Wiz Khalifa

Proiectele din domeniul apărării aeriene cer investiții mari de capital în avans. O singură baterie de rachete Patriot costă aproximativ un miliard de dolari iar raportul Bruegel estimează că investițiile totale ale blocului comunitar ar putea să fie de ordinul "sutelor de miliarde".

În ultimele săptămâni, Letonia și România au raportat incidente în care drone rusești au violat spațiu lor aerian, un semn al amenințărilor crescute la adresa vecinilor Moscovei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
aparare aeriana