Statele Unite au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro

Statele Unite au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2024

Statele Unite au anunțat că au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro pentru presupuse încălcări ale sancțiunilor americane, acesta fiind cel mai recent episod al tensiunilor dintre cele două țări, relatează AFP și Reuters.

Autoritățile americane au stabilit că achiziționarea aeronavei a încălcat sancțiunile americane, a declarat luni Departamentul de Justiție al SUA, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
PROIECT Măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare - restricții la cheltuieli cu bunuri și servicii, investiții, plata de despăgubiri, ocuparea de posturi vacante CITEȘTE ȘI PROIECT Măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare - restricții la cheltuieli cu bunuri și servicii, investiții, plata de despăgubiri, ocuparea de posturi vacante
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Avionul „a fost exportat ilegal din Statele Unite și utilizat în beneficiul lui Maduro și al reprezentanților săi!, a precizat Departamentul american al Justiției într-un comunicat, adăugând că aeronava a fost sechestrată în Republica Dominicană în cursul dimineții și transferată în Florida (sud-est).

Confiscarea avionului are loc pe fondul presiunii continue asupra lui Maduro, în țară și în străinătate, după alegerile controversate din 28 iulie, pe care acesta a susținut că le-a câștigat, în timp ce opoziția a declarat că numărătoarea voturilor a arătat că propriul candidat l-a învins categoric.

Un oficial de rang înalt din Republica Dominicană a declarat pentru CNN că avionul lui Maduro se afla pe teritoriul dominican pentru lucrări de întreținere în momentul în care a fost confiscat de autoritățile americane. Sursa a adăugat că guvernul de la Caracas nu știa că avionul privat al lui Maduro se afla în țară. Oficialii americani au colaborat îndeaproape cu Republica Dominicană, care a notificat Venezuela cu privire la sechestru, potrivit unuia dintre oficialii americani.

Maduro, asociații săi și sectorul petrolier vital al statului membru OPEC sunt supuși unor sancțiuni americane severe, iar modul în care a gestionat alegerile a ridicat perspectiva impunerii unor măsuri suplimentare.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat într-un comunicat că aeronava Dassault Falcon 900EX a fost achiziționată ilegal cu 13 milioane de dolari printr-o companie fantomă și scoasă ilegal din SUA „pentru a fi folosită de Nicolás Maduro și acoliții săi”.

CEO-ul Vola.ro, anunț după tranzacție: Pregătim deja o nouă piață. După succesul din Bulgaria, ne propunem să replicăm același model și în alte țări din regiunea CEE și Europa de Vest CITEȘTE ȘI CEO-ul Vola.ro, anunț după tranzacție: Pregătim deja o nouă piață. După succesul din Bulgaria, ne propunem să replicăm același model și în alte țări din regiunea CEE și Europa de Vest

„Fie ca această confiscare să transmită un mesaj clar: aeronavele achiziționate ilegal din Statele Unite în beneficiul unor oficiali venezueleni sancționați nu pot zbura pur și simplu spre vest”, a declarat Matthew Axelrod, secretarul adjunct al Departamentului Comerțului al SUA pentru aplicarea legislației privind exporturile.

Oficialii americani au declarat că sechestrul a fost efectuat în strânsă colaborare cu Republica Dominicană.

„Acesta este un pas important pentru a ne asigura că Maduro continuă să resimtă consecințele proastei sale guvernări a Venezuelei”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. O serie largă de surse independente au arătat că Maduro și reprezentanții săi „au falsificat rezultatele alegerilor prezidențiale din 28 iulie, au revendicat în mod fals victoria și au desfășurat o represiune pe scară largă pentru a menține puterea prin forță”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

O anchetă a Departamentului Justiției a arătat că, la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, „persoane afiliate lui Maduro ar fi folosit o societate fantomă cu sediul în Caraibe pentru a-și ascunde implicarea în achiziționarea ilegală a avionului Dassault Falcon 900EX”. Avionul a fost apoi exportat ilegal din Statele Unite în Venezuela prin Caraibe, anul trecut, și, de atunci, a zburat spre și de la o bază militară venezueleană și a fost folosit „în beneficiul lui Maduro și al reprezentanților săi, inclusiv pentru a-l transporta pe Maduro în vizite în alte țări”, a declarat Departamentul de Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
statele unite
maduro
avion