Rata șomajului în județul Arad a urcat la 1,64%, față de 1,1% înregistrat în perioada noiembrie - decembrie 2023, iar în următoarele luni va continua să crească, pe fondul concedierilor decise deja de unele companii.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteș, a declarat că, deși nu au fost anunțate noi concedieri colective în companii, mulți manageri vor recurge la disponibilizări în următoarele săptămâni, scrie Agerpres
'Sunt în contact permanent cu managerii marilor companii, iar în următoarele luni vor mai exista disponibilizări. Unii vor recurge la aceste măsuri chiar în următoarele două săptămâni, pentru că de fapt au amânat disponibilizările mai mult din motive sociale, pentru a nu-și lăsa o parte dintre angajați pe drumuri chiar de sărbători.
Probabil vor fi între 200 și 300 de locuri de muncă afectate. Trebuie precizat că pentru aceste disponibilizări imediate nu există încă avizul sindicatelor, pentru că abia au trecut sărbătorile și nu au avut loc negocierile, astfel că la final numărul celor care vor fi trimiși în șomaj ar putea să scadă', a declarat Henteș.
El a adăugat că disponibilizările care se vor face în următoarele luni vizează în special industria de automotive.
'Pe lângă multinaționale din județ afectate de scăderea comenzilor de componente auto, pe fondul cererii reduse de mașini electrice produse în Uniunea Europeană, în Arad avem și firme mai mici care lucrează pentru marile companii. Și aceste firme vor recurge la restructurări de personal. Aceste disponibilizări vor continua până când se restabilește echilibrul între producție și cererea de autoturisme electrice', a afirmat directorul AJOFM Arad.
Marinel Henteș a subliniat că rata șomajului ar putea fi influențată și de întoarcerea în țară a multor români care au lucrat ani de zile în străinătate.
'Tot în urma discuțiilor purtate cu marii manageri, am concluzionat că există un interes crescut al românilor plecați din țară de a reveni definitiv acasă. De altfel, mulți au făcut-o în ultimul an. Aceștia vor concura pe locurile de muncă existente și vor putea ocupa posturile oamenilor mai puțin calificați, care vor ajunge șomeri', a explicat directorul AJOFM Arad.
CITEȘTE ȘI Vine o nouă minivacanță în RomâniaConform ultimelor date disponibile, valabile pentru finalul lunii noiembrie, în județul Arad rata șomajului este de 1,64%, ceea ce înseamnă 3.162 de persoane aflate în șomaj. Două treimi din șomeri (2.089) sunt din mediul rural, iar cei mai mulți șomeri din cifra totală au vârste între 40 și 49 de ani (831 de persoane), urmați de categoria celor peste 55 de ani (777 de persoane).
În lunile noiembrie și decembrie 2023, rata șomajului în județ era de 1,1%, iar din ianuarie 2024 a început să crească treptat. În luna mai 2024, dar și în toamnă, câteva companii din domeniul automotive au recurs la concedieri colective, fiind afectați sute de salariați