Agenția de evaluare financiară S&P a planificat în programul pe 2025 trei evaluări pentru ratingurile statului român - în ianuarie, aprilie și octombrie - potrivit datelor analizate de Profit.ro. Decizia S&P de a pune în calendar o evaluare suplimentară foarte rapid la începutul anului, pe 24 ianuarie, este neobișnuită față de practica de a planifica doar două astfel de analize pe an - în primăvară și în toamnă - și vine după ce, în decembrie, Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabilă la negativă.
Pentru 2025, S&P are planificate evaluări în ianuarie, aprilie și octombrie, Fitch în februarie și august, iar Moody's în martie și septembrie.
De ce este important: Ratingurile acordate de către cele trei mari agenții sunt luate în calcul de către marii investitori în datorie guvernamentală. Un rating mai slab duce, de obicei, la costuri mai mari de împrumut pentru statul respectiv. De asemenea, o înrăutățire sau îmbunătățire a perspectivei reprezintă un semnal transmis investitorilor că ratingul respectiv ar putea fi revizuit într-un orizont de timp, dar și o perioadă în care emitentul de datorie în cauză poate lua măsuri pentru stabilizarea situației finanțelor, astfel încât să evite retrogradarea.
De asemenea important: România se află într-o perioadă cu deficite bugetare foarte ridicate, astfel că are un necesar ridicat pentru împrumuturi, inclusiv de pe piețele externe. În acest context, evaluările din partea agențiilor de rating sunt și mai relevante.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor confirmă informațiile Profit.ro privind depășirea deficituluiEvaluarea S&P are loc în contextul în care Ministerul Finanțelor lucrează la un buget construit pe înghețări de salarii și pensii, tăieri de cheltuieli, dar și creșterea unor taxe, măsuri introduse prin ordonanța trenuleț la final de decembrie. Nu este clar dacă măsurile luate la final de decembrie sunt suficiente pentru a construi un buget care să se încadreze în țintele de deficit ale planului fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană. Pentru 2025, România trebuie să ajungă la un deficit ESA de 7% din PIB, după ce în 2024 a depășit, probabil, ținta de 7,9%.
O evaluare S&P pe 24 ianuarie ar avea loc cu numai câteva zile înainte ca proiectul de buget să fie definitivat și publicat de către Ministerul Finanțelor. Proiectul de buget este așteptat să fie disponibil pentru consultare publică de pe data de 27 ianuarie.
Această evaluare de către S&P foarte rapid la început de an nu presupune în mod obligatoriu vreo decizie, cum ar fi o înrăutățire a perspectivei calificativului, dar graba agenției nu este de bun augur pentru România.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor reconfirmă informațiile Profit.ro privind depășirea deficituluiÎn prezent, S&P evaluează România cu rating BBB-, ultima treaptă din categoria celor recomandate investitorilor, cu perspectivă stabilă. România are același calificativ, dar cu perspectivă negativă, din partea Fitch, iar din partea Moody's rating Baa3 (ultima treaptă din investment grade, echivalent cu BBB- al S&P și Fitch) cu perspectivă stabilă. S&P, Fitch și Moody's sunt principalele agenții de rating la nivel global.
Cel mai recent, S&P a reconfirmat ratingul României și perspectiva stabilă a acestuia în octombrie 2024.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deficitul bugetar pentru primele 11 luni a ajuns la un nivel comparativ cu pandemia COVIDFitch a înrăutățit în decembrie perspectiva ratingului României
Incertitudinea politică a crescul la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnfiicativ asupra consolidării fiscale, avertiza agenția de rating.
Perspectiva din partea agenției Fitch a mai fost negativă cel mai recent în perioada aprilie 2020 - martie 2023. Din martie 2023, perspectiva era stabilă.
O decizie care să vizeze, însă, direct ratingul de țară, ar putea veni abia în toamnă, iar asta în lipsa unor măsuri fiscale adecvate.
Economiștii consideră că Guvernul va adopta măsuri fiscale adecvate, în linie cu planul fiscal stabiit cu Comisia Europeană, care să fie considerate suficiente și de către agențiile de rating.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Taxa de stâlp, ″îmblânzită″ de la 1,5% la 1% din valoarea construcțiilor speciale"Scenariul nostru de bază presupune că noul guvern va prezenta un plan de consolidare fiscală multianuală credibil și coerent. În acest caz, o retrogradare a ratingului este puțin probabilă.
Totuși, dacă creșterea economică sau rezultatele fiscale nu se ridică la nivelul așteptărilor, riscul unei retrogradări, ca urmare a schimbării perspectivei la negativ, nu poate fi exclus. Considerăm că o retrogradare este puțin probabilă până în toamna lui 2025 și poate fi evitată dacă Guvernul introduce un plan de ajustare fiscală", arată într-o prezentare analiștii grupului financiar Erste (deține BCR în România).