Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conduși de Cristian Popescu-Piedone, au verificat, în weekend, bucătăriile spitalelor, trecând de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) la Spitalul Elias.
Managerul Cătălin Cîrstoiu s-a arătat nemulțumit de controlul inopinat.

El a arătat că, fiind stare de alertă epidemiologică, și reprezentanții ANPC ar trebui să respecte restricțiile: ”nu intrăm așa, cum vrem noi, în bocancii de stradă”. ”Nu așa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi”, subliniază Cîrstoiu.
”Astăzi o dubă cu geamuri fumurii intră furtunos utilizând poarta din dos a Spitalului Universitar, să ducă un « colet»la bucătăria spitalului. Ce era «coletul»? Era ANPC... și dl Cristian Popescu Piedone. După o vizită furtunoasă, ca în «Acceleratul» lui George Topârceanu, dl Piedone m-a sunat și m-a felicitat pentru modul în care preparăm hrana, pentru aspectul ei, pentru echipamente, infrastructură și curățenie”, a relatat Cătălin Cîrstoiu, citat de news.ro.

El a explicat că SUUB pregătește, cu 15 oameni, 1.100 de porții de mâncare, structurate în 25 de meniuri, de trei ori pe zi.
”Și chiar m-a preocupat această bucătărie, împreună cu colegii mei și Codin Maticiuc făcând tot posibilul să fie condiții civilizate. Bucătăria asta funcționează din 2010, când am renunțat la serviciile de catering. Ce a mai constatat? Diferențe de gramaj la porțiile finite… e posibil, dar corectabil. Mai multă atenție a bucătarilor, ritmul e infernal, dar și poate mai multă tehnologie”, a adăugat el.
Cîrstoiu a făcut însă și câteva precizări, în contextul acestui control:
”1. Este alertă epidemiologică instituită prin ordinul Ministrului Sănătății - deci și ANPC respectă acest lucru, nu intrăm așa, cum vrem noi, în bocancii de stradă.

2. Orice control are o bază legală, cât timp nu o are, chiar și felicitat fiind ca spital, nu prea avem ce discuta despre constatări.
3. ANPC controlează operatori economici, ori spitalul e unitate sanitară, nu e operator economic. Mai mult cred că e o limita legală de competență, așa cum spun legile și MS.
4. Despre imagini și filmulețe… noi avem totul înregistrat, cu siguranță TikTok va exploda, sursa nefiind SUUB”.

”Ar mai fi ceva de spus: nu așa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi ca să construim un viitor. Un viitor frumos și corect, despre asta e vorba. Sunt convins că nimic /nimeni nu e perfect…”, a conchis Cătălin Cîrstoiu.
La rândul lor, reprezentanții Spitalului Elias au afirmat că a fost un control în ceea ce privește bucătăriile, fiind vorba despre ”controale de genul văzut în ultimele zile”.