Avertisment - Epidemia de mpox se poate răspândi mai rapid

Social   
Avertisment - Epidemia de mpox se poate răspândi mai rapid

Cercetători internaționali, inclusiv Institutul Alimentar Național DTU, avertizează că epidemia de mpox din Congo se poate răspândi mai rapid.

Virusul mpox a suferit mutații, iar noua variantă, clada 1b, a devenit mai infecțioasă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Starea de sănătate a Papei Francisc s-a agravat CITEȘTE ȘI Starea de sănătate a Papei Francisc s-a agravat

Analizele genetice ale cladei 1b, detectată pentru prima dată în septembrie 2023 în RDC, arată că această variantă a suferit de atunci mutații care au făcut-o mai ușor transmisibilă între oameni.

Oamenii de știință au identificat trei noi subvariante, dintre care una s-a răspândit dincolo de focarul inițial în alte orașe din RDC, în țările învecinate și chiar la nivel internațional, de exemplu în Suedia și Thailanda. Noile date pot sugera, de asemenea, că clada 1b implică un risc ridicat de avort spontan.

Această nouă cercetare a apărut la secțiunea de articol științific publicat în regim accelerat în revista Nature Medicine, și a fost scrisă de 16 cercetători din șase țări diferite: RDC, Rwanda, Danemarca, Regatul Unit, Spania și Țările de Jos.

Meteo - Final de februarie cu vreme neobișnuit de rece. Urmează trei săptămâni cu temperaturi peste cele normale CITEȘTE ȘI Meteo - Final de februarie cu vreme neobișnuit de rece. Urmează trei săptămâni cu temperaturi peste cele normale

Inițial, mpox a fost considerată o boală zoonotică care se răspândea în principal de la animale la oameni. Cu toate acestea, în 2022, lumea a fost martora unui focar care a afectat în principal bărbații care fac sex cu bărbați.

Noua cladă 1b diferă, deoarece atât bărbații, cât și femeile contractează acum virusul. În plus, un număr tot mai mare de infecții sunt raportate în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și al copiilor.

„Este oarecum ca SARS-CoV-2* - virusul suferă mutații pe măsură ce se răspândește. În cazul cladei 1b, observăm că o anumită subvariantă pare să fi devenit mai eficientă în ceea ce privește transmiterea între oameni și a fost detectată acum în mai multe țări din afara Africii de Est. În plus, numărul femeilor însărcinate infectate care avortează este ridicat în rândul celor pe care le-am testat”, a declarat profesorul Frank Møller Aarestrup de la Institutul Național Alimentar DTU, care conduce proiectul GREAT-LIFE, într-un comunicat.

Mesajul lui Piedone după ce a închis și restaurantele din AFI Cotroceni. LISTA celor închise CITEȘTE ȘI Mesajul lui Piedone după ce a închis și restaurantele din AFI Cotroceni. LISTA celor închise

Proiectul GREAT-LIFE se află la originea atât a descoperirii cladei 1b, cât și a dezvoltării unui nou test PCR, care permite detectarea cladei 1b - nedetectabilă prin testele mpox originale.

Apel la colaborare transfrontalieră pentru a limita răspândirea mpox

Această cercetare indică faptul că noua variantă se răspândește rapid, în principal prin contact heterosexual în zonele dens populate.

„În prezent, observăm o transmitere necontrolată a cladei 1b în estul RDC și Burundi, dar într-o măsură mai mică și în alte părți ale Africii de Est. Deși există o anumită răspândire internațională, nu ne așteptăm încă la un focar mare în afara epicentrului din Africa de Est. Cu toate astea, această situație necesită o atenție imediată. Este esențial să se evite contactele apropiate, în special contactele sexuale, în zonele cu risc ridicat”, spune prof Aarestrup.

GRAFICE Nou consum record de gaze și volume ridicate importate pentru acoperirea acestuia. Recordurile vor fi spulberate în zilele următoare CITEȘTE ȘI GRAFICE Nou consum record de gaze și volume ridicate importate pentru acoperirea acestuia. Recordurile vor fi spulberate în zilele următoare

Răspândirea în țările vecine subliniază necesitatea unei cooperări transfrontaliere extinse pentru a urmări transmiterea bolii, a trata pacienții și a disemina educația sanitară, în special în rândul lucrătorilor sexuali.

„Sunt necesare măsuri la nivel local, inclusiv eforturi sporite de vaccinare și campanii de sensibilizare a publicului cu privire la căile de transmitere. În plus, măsurile globale ar putea include recomandări de călătorie împotriva vizitării zonelor cu risc ridicat și în special împotriva contactului sexual în regiunile afectate”, adaugă prof. Aarestrup.

Proiectul GREAT-LIFE a coincis cu izbucnirea epidemiei de mpox în RDC

Institutul Național Alimentar DTU coordonează proiectul GREAT-LIFE, care vizează consolidarea capacității de detectare a focarelor de boli în Africa de Est. Proiectul se concentrează pe punerea în aplicare la nivel local a testelor PCR pentru bolile virale utilizând echipamente portabile. Această inițiativă de consolidare a fost testată rapid atunci când, printr-o coincidență, proiectul a fost lansat în paralel cu apariția noii variante a cladei 1b în RDC.

Epidemia de mpox a însemnat că cercetătorii locali și personalul medical aveau nevoie imediat de expertiza și instrumentele furnizate de proiect. Inițiativa își propune să doteze cercetătorii locali cu capacitatea de a efectua cercetări rapide și de a furniza rezultate relevante. Ca parte a eforturilor sale de consolidare a capacităților de testare, proiectul GREAT-LIFE a reușit:

IKEA, anunț către clienții din România - măsură de forță majoră din cauza ninsorii. \ CITEȘTE ȘI IKEA, anunț către clienții din România - măsură de forță majoră din cauza ninsorii. "Circulați cu prudență și aveți grijă de voi."

    În premieră, să identifice noua variantă a virusului mpox: Focar de mpox în curs de desfășurare în Kamituga, provincia Kivu de Sud, asociat cu virusul monkeypox dintr-o nouă sub-grupă a Cladei I, Republica Democrată Congo, 2024
    Elaborarea unui test PCR pentru detectarea cladei 1b: Test PCR în timp real pentru detectarea noului virus monkeypox din clada Ib, septembrie 2023 - mai 2024
    Urmărirea și investigarea răspândiriimpox în Burundi: Identificarea virusului Monkeypox Clada Ib în Burundi: primele constatări, iulie - jumătatea lunii august 2024
    Examinarea răspândirii mpox în și dincolo de focarul inițial (din regiunea) Kamituga, RDC, după cum se detaliază în acest articol.

Principalele constatări

Începând cu 5 ianuarie 2025, peste 9.500 de persoane au fost testate pozitiv pentru mpox în RDC, cu o rată de mortalitate estimată la 3,4%. Creșterea rapidă a cazurilor în provinciile sudice din RDC este deosebit de îngrijorătoare.

În acest sens, această cercetare arată că:

    Virusul mpox a devenit mai transmisibil, ducând la o răspândire mai rapidă.

Turismul de cumpărături din România al ungurilor crește exploziv. „Excursii” de cumpărături cu microbuze de 9 locuri de la prima oră a dimineții CITEȘTE ȘI Turismul de cumpărături din România al ungurilor crește exploziv. „Excursii” de cumpărături cu microbuze de 9 locuri de la prima oră a dimineții


    Transmiterea are loc în principal prin contact heterosexual.
    Virusul se răspândește prin intermediul lucrătorilor sexuali din zonele dens populate.
    Există o subraportare semnificativă a cazurilor.
    Infecția cu Mpox crește probabil riscul de avort spontan la femeile însărcinate.

Cercetătorii au analizat probe de la 670 de pacienți infectați cu mpox. Concluziile lor indică faptul că 52,4% dintre cei infectați erau femei, în timp ce 47,6% erau bărbați. Majoritatea infecțiilor au fost transmise prin contact sexual, dar trei cazuri au fost înregistrate în rândul personalului medical. Șapte pacienți au murit, iar opt din 14 femei însărcinate au suferit avorturi spontane.

Această cercetare s-a concentrat pe o provincie din sudul RDC, unde transmiterea cladei 1b a început în septembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
mpox
epidemie