Nu este normal să fie închise două CET-uri atât de mari, cum sunt Sudul și Grozăveștiul, în același moment, niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Îmi pun și eu întrebarea de ce s-a decis acest lucru exact acum. I-am rugat să ia toate măsurile care se impun și voi discuta și cu ministrul Economiei dacă se impune. Sper că nu este vreun avertisment, a declarat noul primar al Capitalei, Gabriela Firea, care a făcut o confuzie pentru că Ministerul Energiei este reprezentantul statului în acționariatul ELCEN.
Reparațiile de la RADET trebuie să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN, iar închiderea simultană a două CET-uri este o premieră, a declarat joi primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, citat de Agerpres.
"În acest moment, o mare parte a Capitalei nu are apă caldă, am vorbit cu reprezentanții de la RADET și ELCEN, într-adevăr este o noutate, pe care aș vrea să o semnalez: în premieră au fost închise două CET-uri pentru revizie, nu doar unul, așa cum se proceda în verile anterioare. Am spus că nu este normal să se facă revizie simultană, pentru ca atâția oameni să sufere. I-am rugat să ia toate măsurile care se impun și voi discuta și cu ministrul Economiei dacă se impune. Nu vreau să mă gândesc la acțiuni neortodoxe. (...) Reparațiile de la RADET să fie făcute împreună cu cele de la ELCEN și nu să fie o altă perioadă de timp în care bucureștenii să nu aibă apă caldă. Mă bucur că se bate la porți deschise. (...) Este totuși inadmisibil ca bucureștenii să plătească erorile care s-au făcut, atât legislative, cât și administrative, preț de 25 de ani. Din punctul meu de vedere, aceste entități economice trebuie să lucreze sinergic, trebuie să aibă un management unic. Am început discuțiile pe acest subiect și le voi continua ca primar general în funcție", a afirmat Firea, la sediul PSD.
Ea a făcut apel la ELCEN să deblocheze din conturile lor sumele necesare și pentru reparațiile RADET.
CITEȘTE ȘI Polițele RCA s-ar putea ieftini. ASF vrea să reducă cu 10% cotele de contribuție ale asigurătorilor"De ce? Pentru că dacă nu le eliberează în acest moment, ca lucrările să se facă simultan, și din partea RADET-ului, atunci înseamnă că până pe 26 — 27 iunie vor fi revizii ELCEN, după care încep reparațiile RADET. Asta înseamnă că ajungem în luna iulie fără apă caldă, nu este normal, am luat toate măsurile care se impun, deși sunt primar ales și abia săptămâna viitoare îmi preiau prerogativele din punct de vedere oficial, dar am crezut normal, ca senator și ca cetățean, să fac aceste demersuri și sper ca în perioada următoare, adică în cât mai puțin timp, să se remedieze. (...) Considerăm că și acestea sunt reparații urgente, prin urmare se pot elibera pe cale legală fonduri și pentru reparațiile RADET, astfel încât în această perioadă de vară să se încheie toate și să nu trebuiască să prelungim perioada în care bucureștenii nu au apă caldă. Eu am adresat rugămintea reprezentanților ELCEN și o voi face și către Ministerul Economiei să urgenteze aceste lucrări în primul rând și esențial este să se lucreze doar la un CET. Nu este normal să fie închise două CET-uri atât de mari, cum sunt Sudul și Grozăveștiul, în același moment, niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Îmi pun și eu întrebarea de ce s-a decis acest lucru exact acum. Sper că nu este vreun avertisment", a subliniat Gabriela Firea.
În declarațiile sale, noul primar al Capitalei a făcut o confuzie. Potrivit OUG nr. 86/2014, precum și hotărârii AGA ELCEN din 14 decembrie 2015, atribuțiile de reprezentant al statului în acționariatul ELCEN au fost preluate de Ministerul Energiei, după ce fostul Departament pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a fost transformat în minister de sine stătător. Statul, prin Ministerul Energiei, deține 97,51% din acțiunile ELCEN. RADET se află în subordinea municipalității București.
Director general al ELCEN este, din martie 2015, Marcel Nicolaescu, fost viceprimar al Capitalei. În aprilie 2014, când era încă viceprimar, Nicolaescu a plecat din PNL și s-a înscris în PSD.
CITEȘTE ȘI Corporatiștii dintr-o clădire de 26 de etaje din Floreasca au fost evacuați în urma unei alerte cu bombăAcuzațiile aduse de RADET reprezintă o încercare de a pune presiune pe Consiliul de Administrație al ELCEN pentru ridicarea popririi de pe conturile regiei, care a fost instituită în urma unei decizii a instanței, informează, joi, producătorul de energie termică printr-un comunicat.
"ELCEN consideră că aceasta este o încercare de a pune presiune pe Consiliul de Administrație al ELCEN pentru ridicarea popririi de pe conturile RADET. ELCEN nu face însă decât să pună în aplicare decizia unei instanțe pentru a-și recupera datoriile restante", afirmă reprezentanții companiei.
Aceștia subliniază, de asemenea, că oprirea celor 75 de puncte termice ale RADET București din sectorul 2 al Capitalei a fost una voluntară, fără să existe o avarie în sistem care să determine acest lucru, și că revizia centralei București Sud face parte din programul anual de revizii, program stabilit de comun acord cu RADET, încă din luna ianuarie a acestui an și gândit astfel încât consumatorii din Capitală să nu fie afectați și să nu existe întreruperi ale furnizării apei calde.
"Deși centrala București Sud (CET Sud), centrală aparținând ELCEN, a fost oprită pentru revizie, transferul către CET Progresu nu are de ce să afecteze locuitorii bucureșteni racordați la sistemul centralizat de încălzire, deoarece București Progresu are capacitatea de a asigura apă caldă pentru populația sectoarelor 2, 3 și 4 din Capitală. Starea de degradare a rețelelor de distribuție ale RADET București nu este culpa ELCEN și ne delimităm de orice acuzații făcute de reprezentanții regiei în acest sens", se menționează în comunicat.
Într-un comunicat anterior, reprezentanții ELCEN precizau că, în prezent, capacitățile de producție ale companiei depășesc solicitarea consumatorilor, furnizarea apei calde se face conform comenzii primite zilnic de la RADET București.
"ELCEN nu are relații contractuale cu consumatorii casnici, ci cu RADET București, în sensul că ELCEN produce și furnizează apă caldă către RADET, iar Regia asigură distribuția acesteia la nivelul Capitalei. ELCEN asigură locuitorii Capitalei că, în ciuda stării tehnice îmbătrânite a instalațiilor RADET, depune toate eforturile necesare de furnizare a apei calde, în condiții optime, către RADET București", se menționa în comunicat.
CITEȘTE ȘI ASF: Investitorul olandez nu avea banii necesari pentru capitalizarea Carpatica AsigRADET a anunțat joi că bucureștenii din Colentina și Pantelimon au rămas de miercuri fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia.
Potrivit reprezentanților RADET, acest lucru este o consecință a faptului că nu există banii necesari pentru efectuarea reparațiilor și reviziilor la rețeaua de transport și distribuție.
"Situația opririi furnizării apei calde intervine după ce, în cursul săptămânii trecute, ELCEN a oprit funcționarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviți de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 și 4, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Vest și CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru că nu există capacitatea de acoperire a consumatorilor din această zonă", a precizat RADET, într-un comunicat.
Ambele centrale sunt situate la distanțe mari față de sectorul 2 și, în acest sens, s-a dispus oprirea unui număr de 75 de puncte termice. În cazul în care nu s-ar fi luat această decizie, pe țeava de apă caldă cetățenii ar fi primit apă rece, a menționat sursa citată.
"Sunt peste două luni de când anunțăm public care vor fi efectele luării de către ELCEN a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei - acest lucru a dus la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparații și revizii anuale ale rețelelor administrate de regia autonomă", a declarat directorul Direcției Producere și Exploatare RADET, Virgil Untea.
El a adăugat că RADET face "eforturi susținute pentru reluarea imediată a furnizării apei calde către bucureșteni". "Semnalăm că această situație se poate repeta oricând și în alte zone ale Bucureștiului", a mai spus Virgil Untea.