Papa Francisc avertizează, la Trieste, împotriva ”culturii respingerii” și ”tentațiilor” populiste

Papa Francisc avertizează, la Trieste, împotriva ”culturii respingerii” și ”tentațiilor” populiste
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2024

Papa Francisc avertizează duminică împotriva ”culturii respingerii” și ”tentațiilor ideologice și populiste” și își exprimă îngrijorarea față de ”criza democrației” în cursul unei vizite la Trieste, în nord-estul Italiei, relatează AFP.

”Democrația nu este sănătoasă în lume, azi”, a deplând Papa într-un discurs în fața a 1.000 de persoane reunite la Centrul Congreselor, în încheierea celei de a 50-a Săptămâni Sociale, organizată de Biserica Catolică italiană, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Francisc - fără să citeze vreo țară - a avertizat împotriva ”tentațiilor ideologice și populiste”, în ziua în care Franța votează în turul doi al unor alegeri legislative istorice, în care Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) este creditat cu o victorie.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

”Ideologiile sunt seducătoare. Unii le compară cu cel care cânta la flaut la Hamelin. Ele te seduc, dar te fac să te renegi”, a subliniat el, evocând un basm german.

FOTO 30 de urși s-au învățat să cerșească pe drumurile României precum câinii maidanezi. Amenzi dure pentru turiștii care îi hrănesc CITEȘTE ȘI FOTO 30 de urși s-au învățat să cerșească pe drumurile României precum câinii maidanezi. Amenzi dure pentru turiștii care îi hrănesc

Înaintea alegerilor europene, episcopi din mai multe țări își exprimau îngrijorarea față de ascensiunea populismului și naționalismului în Europa, în contextul în care naționaliștii se află la putere în Italia, Ungaria și Olanda.

Liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea absenteismului în lume.

”Sunt îngrijorat de numărul mic de persoane care se duc să voteze. Ce înseamnă asta?”, a declarat el.

Canicula schimbă mentalitatea românilor - la ce apelează pentru a scăpa de grija facturilor la curent și gaze. “În acest moment, consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă.\ CITEȘTE ȘI Canicula schimbă mentalitatea românilor - la ce apelează pentru a scăpa de grija facturilor la curent și gaze. “În acest moment, consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă." Românii de la bloc, dezavantajați

Jorge Bergoglio a îndemnat la ”îndepărtarea de polarizările care sărăcesc” și a enumerat obstacolele din calea democrației - ”corupția și ilegalitatea”, ”puterea autoreferențială”, excluderea socială, marginalizarea și indiferența.

”Cultura respingerii desenează o viață în care nu există loc pentru săraci, copii care or să se nască, personele fragile, bolnavi, copii, femei, tineri”, și-a exprimat el regretul și a îndemnat la promovarea participării încă din copilărie.

Episcopul Romei a sosit, cu puțin înainte de ora locală 8.00 (9.00, ora României) la Trieste, un oraș cu 200.000 de locuitori situat pe coasta adriatică, la frontiera cu Slovenia.

El s-a întâlnit cu reprezentanți religioși, ai lumii universitare și migranți și urma să prezideze o slujbă în aer liber în piața publică mare a orașului, iar apoi să se întoarcă la Vatican.

Bucureștiul nu va avea o Sală Polivalentă înainte de 2029. Ce spune Nicușor Dan despre salariul Cristinei Neagu și finanțarea CSM CITEȘTE ȘI Bucureștiul nu va avea o Sală Polivalentă înainte de 2029. Ce spune Nicușor Dan despre salariul Cristinei Neagu și finanțarea CSM

Aceasta este cea de a treia vizită în Italia a iezuitului argentinian în vârstă de 87 de ani, după cele de la Veneția în aprilie și Verona în mai.

El urmează să efectueze cea mai lungă vizită internațională a pontificatului său, la hotarul Asiei și Oceaniei, în septembrie.

În urma unor probleme de sănătate în iarnă, care l-au obligat să-și anuleze mai multe angajamente, Francisc, care se deplasează în fotoliul cu rotile, a apărut într-o formă bună în ultimele săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
papa francisc