Ministerul de Interne vrea să modifice Codul Rutier astfel încât sâ limiteze la 30 km/h viteza cu care circulă bicicliștii și să amendeze pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada, afirmând că „convorbirile palpitante” la mobil distrag atenția pietonului.
Printre modificările principale se regăsește interzicerea unor activități care să distragă atenția pietonilor atunci când traversează și anume folosirea telefonului mobil.
MAI motivează noile reguli pentru pietoni prin faptul că aceștia nu se mai asigură și nu sunt atenți înainte și în timpul traversării, după cum reiese din Nota de Fundamentare.
„Pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, potrivit documentului.
Mai mult, Ministerul de Interne vorbește despre „convorbiri palpitante” care distrag atenția pietonului. „Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare”, subliniază MAI în Nota de Fundamentare.
Pietonii care nu vor respecta această nouă regulă vor primi 2-3 puncte amendă, adică minimum 145 lei dacă plata este realizată în 15 zile calendaristice.
Proiectul cuprinde și o propunere ca mașinile nepoluante, electrice să se distingă în trafic și să li se asigure un regim prioritar la punctele de încărcare pentru mașini electrice, vizibilitatea acestora urmând să se facă prin plăcuțele de înmatriculare: „Plăcuțele cu numărul de înmatriculare trebuie să aibă fondul reflectorizant de culoare albă și literele și cifrele, în relief, de culoare neagră, albastră, verde sau roșie”.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Nu în ultimul rând, MAI vrea să impună o limită de viteză pentru bicicliști: 30 km/h (n.r., fără a specifica și cum poate fi respectată sau cum se probează încălcarea acesteia). „Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h”, potrivit proiectului.
Proiectul pentru modificarea Codului Rutier este în dezbatere publică până la începutul lunii mai.