Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) atrage atenția călătorilor asupra riscurilor asociate achiziționării de pachete turistice de la entități neautorizate.
La acest moment, site-ul agenției este nefuncțional.
Profit.ro a încercat să contacteze firma pentru a-i oferi posibilitatea unui punct de vedere, dar site-ul platformei este nefuncțional, iar pentru companie nu a fost găsit un site și nici un număr de telefon. În cazul în care vor fi transmise precizări, acestea vor fi publicate.
AICI pot fi văzute mesajele apărute în spațiul public, în care organizatoarea arată că are o problemă medicală și transmite clienților că vor primi banii înapoi în 30 zile.
Mesajul ANAT
"Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) atrage atenția călătorilor asupra riscurilor asociate achiziționării de pachete turistice de la entități neautorizate. Recentele informații privind o companie din Satu Mare, „Posing Art Creation”, deținută de Oana Tarța, care a prejudiciat 32 de turiști, subliniază necesitatea verificării licenței agențiilor de turism de către turiști.
CITEȘTE ȘI Încă o persoană s-a urcat în avion fără bilet, regulile de pe aeroporturi pot fi schimbateFirma menționată, care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe rețele sociale, nu deținea licența necesară pentru vânzarea de pachete turistice. Din păcate, acest lucru a condus la pierderi financiare pentru turiștii care au cumpărat pachetele respective, fără a mai beneficia de vacanța promisă. La adresa acestei entități, ale cărei probleme erau cunoscute, au mai fost adresate reclamații la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
”Turiștii trebuie să cumpere numai de la agenții de turism licențiate, pentru că astfel sunt protejați conform legislației în vigoare. Amatorii de chilipiruri au mari șanse să fie păgubiți”, declară Alin Burcea, președintele ANAT.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când vor fi organizate din nou alegeri prezidențiale - surseANAT subliniază că Ordonanța nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate protejează turiștii care merg prin agențiile de turism licențiate.
ANAT sfătuiește turiștii să urmeze aceste recomandări pentru o călătorie sigură:
► Verificați licența agenției de turism. Toate agențiile licențiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Asigurați-vă că numele agenției figurează acolo.
►Nu vă lăsați ademeniți de oferte suspect de ieftine pe rețele sociale. O agenție licențiată oferă transparență, facturi clare și garanții pentru serviciile contractate.
►Căutați recenzii autentice și contacte directe. Evitați intermediarii fără site-uri oficiale sau adrese fizice.
► Documentați-vă despre reputația agenției: Recenziile clienților și experiențele altor turiști pot oferi indicii valoroase despre seriozitatea unei agenții.
► Plătiți doar în conturi bancare ale firmei: Evitați tranzacțiile în numerar sau plățile către conturi personale, care pot indica o activitate ilegală.
De ce să alegi o agenție de turism licențiată
CITEȘTE ȘI Greva angajaților americani ai Starbucks se extinde în plin Crăciun ► Siguranță financiară. Agențiile licențiate organizatoare (touroperatoare) sunt obligate să dețină polițe de asigurare care acoperă eventualele situații de insolvență sau neplata serviciilor. Deci pachetele turistice sunt garantate împotriva insolvenței sau a falimentului.
► Asistență completă: Turiștii beneficiază de suport înainte, în timpul și după călătorie. Agentul de turism este consultant cu studii și cu experiență de ani de zile. Acesta oferă cele mai eficiente soluții, variante, opțiuni. Agențiile de turism nu mai sunt privite de mult timp, în toată lumea, de către hotelieri sau de către companiile aeriene, drept revânzători sau comisionari, ci sunt văzute drept parteneri. Care pot și au dreptul să creeze pachete turistice, să ofere cât mai multe opțiuni avantajoase clientului final. Consultantul în turism îți oferă cele mai bune și mai eficiente variante și îți scutește timpul de căutare. Plus că agențiile de turism pot negocia tarife mai bune cu prestatorii de servicii și partenerii lor.
► Protecție juridică. Orice reclamație poate fi soluționată prin intermediul autorităților competente.
► Legalitate și transparență: Toate serviciile sunt conforme legislației în vigoare, iar drepturile consumatorilor sunt protejate.
► Acces la pachete turistice complete și personalizate. Agențiile licențiate colaborează direct cu prestatori și furnizori de încredere și de calitate, garantând servicii de calitate și flexibilitate".
Zeci de persoane care au plătit vacanțe de revelion în Zanzibar și care ar fi trebuit să plece către insula exotică în 27 decembrie și să revină în țară în 9 ianuarie depun plângere penală împotriva reprezentantei unei agenții de turism, după ce au aflat, cu puțin timp înaintea datei programate pentru plecare, că această dată se amână, iar apoi nimeni nu le-a mai răspuns la telefon.
CITEȘTE ȘI OFICIAL Vrei tichete de vacanță? Vei veni și cu bani de acasă„Atât eu, cât și celelalte persoane din grup am aflat despre oferta lor din mediul online, de pe Facebook, Instagram și alte rețele social media. Am văzut că organizează excursii de grup și eu am optat pentru excursia din Zanzibar de Revelion. (...) Prețul afișat pe site era 2.500 de euro, cu reducere la 2.200 euro, iar mie, când am sunat, mi s-a spus că tocmai s-au retras două persoane și că prețul este de 2.000 de euro”, a declarat pentru News.ro avocata Timea Kovacs, unul dintre păgubiți.
Aceasta a povestit că prețul includea zbor din Budapesta, cazare, mic dejun și câteva excursii.
Unii dintre turiști au plătit de multe luni vacanța, iar cu o zi înainte de plecare, pe un grup de WhatsApp creat de organizatori, au aflat că plecarea se amână.
CITEȘTE ȘI FOTO România se duce la Bruxelles cu o inițiativă inedită - Pistă de canotaj pe amplasamentul gropilor de pe șantierul Drumului de mare viteză București-Giurgiu„În data de 26 decembrie am primit un mesaj că are probleme medicale și excursia se amână și vom pleca din 30. Pentru mine a ridicat deja semne de întrebare și eram ferm convinsă că nu va mai avea loc excursia. (...) Mi-a fost clar că nu are bilete.
Am așteptat până a doua zi, când trebuia să primim biletele, desigur, nu am primit niciun bilet. Ne-a comunicat că, dat fiind faptul că noi ne-am agitat, simte nevoia să anuleze excursia. Apoi nu ne-a mai răspuns nimeni la telefon”, a mai afirmat Timea Kovacs.
Avocata spune că a formulat o plângere penală colectivă, pe care o va depune la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, întrucât acolo este înregistrată agenția organizatoare. Sesizarea este redactată în numele a 30 de turiști adulți, pe lângă aceștia existând și doi minori pentru care părinții au plătit vacanțe în Zanzibar.
CITEȘTE ȘI Concedieri colective în Maramureș după mai bine de 15 ani. Companiile care dau afară sute de oameni LISTA„Între timp am aflat că doamna nu ar fi la prima abatere și, după verificări și din datele pe care le-am primit, se pare că anul trecut la fel a pățit un grup. O parte dintre ei au plecat, alții, după ce au formulat plângere penală, au primit banii. Acum vorbim de sume de zeci de mii de euro, nu știu de unde o să aibă să ne dea banii înapoi”, a adăugat turista.
Aceasta precizează că și alte persoane din grup au încercat să îi contacteze pe organizatori, însă nimeni nu le-a răspuns. Cu toate acestea, au dat numărul de telefon al agenției altor persoane, iar femeia care se ocupă de relația cu turiștii ar continua să dea detalii și informații despre o altă excursie, pe care susține că o va organiza de Valentine s Day.