Guvernul a adoptat Hotărârea care statuează plafonarea prețurilor RCA pentru o perioadă de șase luni, conform informațiilor Profit.ro. Noile tarife vor intra în vigoare peste 10 zile. România va deveni, astfel, singura țară din Europa cu prețuri plafonate pentru asigurări. În urma unui material publicat de Profit.ro, ASF a modificat forma inițială a Hotărârii de Guvern și a introdus referiri exprese la asigurarea mașinilor electrice. Ele vor fi încadrate la categoria sub 1.200 centimetri cubi.
UPDATE ora 15.08 Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o conferință de presă.
În 19 septembrie, Guvernul a stabilit, prin Ordonanță de Urgență, că tariful RCA va fi plafonat pe o perioadă de șase luni. Plafonarea se face în baza Legii concurenței. Hotărârea de guvern adoptată astăzi va introduce efectiv tarifele maxime și motivează decizia în baza legii concurenței, arătând că piața asigurărilor este într-o situație critică.
“Având în vedere împrejurările excepționale, precum disfuncționalitatea evidentă a pieței asigurărilor obligatorii auto din România , consecință a ieșirii recente din piața asigurărilor a unor operatori care vindeau ieftin , dar cu pierderi masive, precum și a situațiilor de dificultate financiară majoră ale unor societăți din piață, fapt ce a generat o evoluție ascendentă a primelor medii din piață. La aceasta se adaugă volatilitatea ridicată și dispersia extremă a tarifelor de primă RCA pe categorii de risc similare”, arată documentul citat.
Profit.ro a evidențiat mai multe probleme care ar putea fi create de introducerea tarifului maxim. Pe unele dintre ele, ASF le-a rezolvat în faza de proiect a HG.
De exemplu, Autoritatea a adăugat un articol care exclude posibilitatea ca șoferii cu daunalitate mica să fie “penalizați” prin noile reguli. Articolul precizează că, în cazul în care tarifele notificate de asigurători pe diferite categorii de clienți sunt sub nivelul maxim stabilit prin lege, acestea nu pot fi modificate.
“Societățile de asigurare care practică RCA vor aplica pe perioada prevăzută (nr- 6 luni) tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime”, arată proiectul de HG.
Cu alte cuvinte, dacă în acest moment, tarifele notificate de asigurători și aprobate de ASF sunt sub nivelul maxim stabilit, atunci vânzarea va fi la respectivele prețuri. Dacă, dimpotrivă, acestea sunt mai mari, atunci vor fi plafonate până la nivelul maxim cel mult. Adică prețurile RCA nu pot crește, pot doar să scadă în cele șase luni cu tarife maxime.
Tânărul cu vârsta între 31 și 40 de ani care conduce, în București, un automobil cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri are motive să fie încântat de noile tarife maxime pentru RCA.
Poate mai încântat decât transportatorii care au cerut plafonarea prețurilor, arată calculele Profit.ro bazate pe tarifele actuale afișate de brokeri și pe prețurile maxime făcute publice, astăzi, de Ministerul Finanțelor.
În prezent, un tânăr de 33 de ani din București care conduce o Honda Civic cu motor de 1,8 litri ar trebui să plătească pentru o poliță RCA 1.130 de lei, dacă alege să o încheie la cea mai ieftină firmă de asigurare, adică City Insurance.