Energia electrică s-ar putea ieftini cu până la 5%, după scăderea tarifelor de distribuție și a bonusului de cogenerare

Energia electrică s-ar putea ieftini cu până la 5%, după scăderea tarifelor de distribuție și a bonusului de cogenerare
scris 26 nov 2015

Prețul final al energiei electrice suportat pe facturi de consumatorii finali ar putea scădea cu până la 5% de anul viitor, ca urmare a reducerii de către ANRE a tarifelor de distribuție cu până la 10% și a bonusului de cogenerare cu 4%, la care se adaugă impactul reducerii TVA cu 4 puncte procentuale, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

Potrivit acestuia, tarifele reglementate de distribuție practicate de operatorii regionali din domeniu urmează să fie reduse de ANRE cu 8-10%, iar bonusul de cogenerare – cu 4%, de la 1 ianuarie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

"Coroborat și cu reducerea TVA cu 4 puncte procentuale, toate aceste reduceri vor avea un impact de 3-5% în facturile suportate de consumatorii finali", a spus Havrileț, la conferința “Provocările iernii 2015 – 2016 asupra sectorului energetic românesc”, organizată de publicația Focus Energetic.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe de altă parte, mai mulți distribuitori de energie se judecă în prezent cu ANRE după ce Autoritatea a redus, de la 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt de natură să ducă la scăderea tarifelor reglementate practicate de distribuitori în raport cu clienții. Următorul termen în proces, aflat pe rolul Curții de Apel București, este programat pe 14 decembrie.

Tarifele de distribuție sunt stabilite de ANRE în baza unor formule complexe, în care intră și rata reglementată procentuală a rentabilității, care reprezintă, practic, o marjă de profit garantată pentru activitatea de distribuție a operatorilor. Potrivit reglementărilor ANRE, la stabilirea tarifelor de distribuție sunt luate în considerare costurile justificate cu operarea și mentenanța, achiziția energiei electrice aferente consumului propriu tehnologic aprobat de ANRE, amortizarea activelor existente și a noilor investiții eficiente, precum și rentabilitatea activelor.

Rata reglementată a rentabilității se stabilește inclusiv pe baza randamentelor medii ale titlurilor de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice, dar și a unor indicatori de risc și de rentabilitate ai pieței românești a acțiunilor listate la bursă. În calculul ratei de rentabilitate mai intră costurile capitalului și gradul de îndatorare al companiilor de distribuție, precum și rata impozitului pe profit.

Electrica SA a dat în judecată ANRE pentru a obține anularea ordinului de reducere a ratei rentabilității în ianuarie 2015. Tot atunci, au cerut anularea ordinului, în alte dosare, filialele de distribuție ale companiei, respectiv Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Distribuție Transilvania Nord.

Fondul Proprietatea a cerut de asemenea în instanță, în trei dosare, anularea ordinului ANRE de reducere a ratei de rentabilitate pentru distribuitorii de energie electrică. Într-unul dintre acestea, Fondul figurează ca reclamant alături de Electrica Distribuție Muntenia Nord. În altul, FP este unic reclamant, în dosar mai figurând ca interveniente ENEL Distribuție Muntenia, ENEL Distribuție Dobrogea și ENEL Distribuție Banat. În fine, în al treilea dosar, FP este reclamant unic. În toate dosarele, pârâta este ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
energie electrica
factura energie electrica
pret energie electrica