Doi comisari ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au mers să controleze Spitalul Municipal Adjud, au fost împiedicați să își desfășoare activitatea.
Ulterior au fost închiși în blocul alimentar.

Cei doi au descoperit produse din carne de pasăre expirată, carne de porc neetichetată. Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz pentru lipsire de libertate, arată news.ro.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au anunțat că polițiștii din Adjud au fost sesizați telefonic de către un comisar din cadrul C.J.P.C. Vrancea cu privire la faptul că la doi angajați ai acestei instituții care au fost, luni, în control la Spitalul Municipal Adjud, nu le-a fost permis să părăsească spitalul.

”Cu ocazia deplasării la fața locului, au fost identificate persoanele, care au relatat faptul că în timp ce încercau să desfășoare un control în interiorul blocului alimentar din cadrul Spitalului Municipal Adjud, acestora nu le-a fost permis acest lucru și li s-a solicitat să părăsească instituția. Reprezentanții C.J.P.C. au încercat să folosească ușa destinată personalului medical care poate fi deschisă doar cu o cartelă de acces, ulterior fiind redirecționați către o altă ieșire, în afara incintei spitalului”, au afirmat polițiștii.
Ei au deschis un dosar penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Reprezentanții ANPC au relatat ce s-a întâmplat în momentul când echipa de control a ajuns la unitatea medicală.
”La începutul controlului, comisarii s-au legitimat și au solicitat prezența managerului spitalului, care însă nu era disponibil. De asemenea, au solicitat registrul unic de control, dar acesta nu a fost prezentat. Controlul a fost efectuat în prezența conducătorului blocului alimentar și a altor două persoane. După aproximativ 10-15 minute, managerul spitalului a apărut și a interzis continuarea controlului, susținând că «a primit ordin de sus că controlul este ilegal” și solicitând părăsirea unității”, a transmis ANPC.

Potrivit sursei citate, deși i-au fost prezentate ordinele de serviciu și temeiul legal al controlului, managerul unității medicale a continuat cu agresiunile verbale, contactând autoritățile la 112 și solicitând prezența unui echipaj de poliție deoarece a susținut că acel control ar fi ilegal.
”Mai mult, ușile de acces ale spitalului au fost blocate pentru a împiedica echipa de control să părăsească incinta, până la sosirea poliției. Ușile au fost deschise ulterior de un angajat al spitalului, atunci când unui membru al echipei de control i s-a făcut rău din cauza unor antecedente cardiace. Ulterior, echipa de control s-a deplasat la unitatea de poliție pentru a depune declarații cu privire la incident”, a transmis ANPC.
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au explicat că, în timpul celor 10-15 minute de control, au fost constatate mai multe abateri, printre care: produse din carne de pasăre cu termen de valabilitate expirat (05.02.2025 și 21.02.2025), carne de porc neetichetată, probe alimentare neetichetate, condiții de depozitare necorespunzătoare.
Explicația primarului
Primarul municipiului Adjud, George Nica, a afirmat că reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea nu au putut prezenta documente care să clarifice actul de control la Spitalul Municipal, motiv pentru care li s-a solicitat să părăsească unitatea medicală, transmite Agerpres.
„Sunt permanent în contact cu conducerea Spitalului Adjud, care infirmă în totalitate aspectele prezentate în presă. Înțeleg că doi inspectori de la Protecția Consumatorului s-au prezentat azi la Spitalul Municipal Adjud pentru efectuarea unui act de control la blocul alimentar. Managerul spitalului a solicitat documente care să clarifice actul de control, iar cei de la Protecția Consumatorului nu au avut documentele, în sensul că actele de control pe această cazuistică trebuie făcute de Protecția Consumatorilor împreună cu cei de la Direcția de Sănătate Publică, așa cum precizează și Ministerul Sănătății. Nu a primit aceste clarificări și a solicitat celor care participau la această acțiune să părăsească spitalul, în condițiile în care nu erau îndeplinite condițiile legale de a se efectua un control la spital”, a declarat George Nica.
Despre faptul că s-ar fi găsit acolo alimente expirate sau depozitate în condiții necorespunzătoare, primarul susține că aceste lucruri nu pot fi probate în lipsa unui act de control finalizat.
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat 75 de blocuri alimentare din unități medicale din țară și au descoperit abateri la 55 dintre acestea. Printre problemele identificate de echipele de control au fost lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate, ustensile neconforme și neigienizate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice. Comisarii ANPC au dat amenzi de aproape 500.000 de lei. De asemenea, la trei unități medicale nu a fost permis accesul echipelor ANPC.
Reprezentanții ANPC au transmis că în ultimele zile au fost făcute controale în toate județele și sectoarele Capitalei pentru a verifica respectarea normelor legale în unitățile de alimentație publică și cele din incinta unităților sanitare.

În cadrul acestei acțiuni au fost verificate până în prezent 75 de unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri, și 111 chioșcuri/magazine din incinta sau apropierea unităților sanitare, dintre care 109 prezentau abateri.
În urma acestor verificări, 1.345 de kilograme de produse, în valoare totală de 25.475 de lei, au fost retrase definitiv.
Comisarii ANPC au dat 55 de amenzi, în valoare totală de 485.000 lei, și au dispus măsuri de remediere a deficiențelor în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioscurilor din apropierea acestora.
ANPC anunța ieri ce a descoperit după ce a verificat bucătăriile de la Spitalul Universitar de Urgență Elias și de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Primul control s-a derulat la Spitalul Universitar de Urgență ”Elias”, iar ANPC anunță că în blocul alimentar s-au găsit ustensile cu grad ridicat de uzură care au fost supuse casării.

S-au mai găsit coșuri de gunoi fără capac, ”produse alimentare neconforme, depozitate în agregatul frigorific cu produse conforme (supuse casarii) și zone cu pereți exfoliați”.
”Grile ale aerului din camera frigorifica prezentau strat grosier de praf, neigienizate de câteva luni”, a transmis ANPC.

Comisarii au găsut produse alimentare depozitate la decongelat direct pe paviment, la temperatura mediului ambiant, produse alimentare expirate.
De asemenea, s-a găsit un cântar electronic fără verificare metrologică.
”Au fost verificate prin cântărire un număr de 20 porții de mâncare, care aveau un gramaj cuprins între max 40 și 50 de grame, contrar meniului și fisei tehnice, unde se menționează un gramaj de 70 grame per porție, rezultand o lipsa de aproximativ 30 gr la fiecare portie”, a precizat ANPC.
În acest spital sunt prezenți peste 400 de bolnavi, în funcție de fluctuația pacientilor, iar ANPC a calculat că rezultă peste 12 kg carne de pui lipsa din hrana proteica a bolnavilor (400x30 gr).

Au fost aplicate 3 amenzi contraventionale în valoare de 30.000 lei și a fost dispusă măsura de remediere a deficiențelor constatate în termen de 30 de zile.
”Directorul spitalului se va prezenta la sediul ANPC cu o serie de documente solicitate de către echipa de control, urmând ca ulterior verificării acestor documente sau în cazul neprezentarii acestora, Spitalul Universitar de Urgenta Elias sa fie amendat la cuantum maxim”, a mai transmis ANPC.
Al doilea control a ajut loc la Spitalul Universitar de Urgență București, unde blocul alimentar a fost găsit igienizat corespunzator.

”Din 1.000 portii pregătite a fi oferite pacientilor s-au constatat diferențe nesemnificative de gramaj în minus, pentru care s-a dispus remedierea”, a mai transmis ANPC.
A fost aplicată o sancțiune în valoare de 1.000 lei.
Managerul Cătălin Cîrstoiu s-a arătat nemulțumit de controlul inopinat.

El a arătat că, fiind stare de alertă epidemiologică, și reprezentanții ANPC ar trebui să respecte restricțiile: ”nu intrăm așa, cum vrem noi, în bocancii de stradă”. ”Nu așa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi”, subliniază Cîrstoiu.
”Astăzi o dubă cu geamuri fumurii intră furtunos utilizând poarta din dos a Spitalului Universitar, să ducă un « colet»la bucătăria spitalului. Ce era «coletul»? Era ANPC... și dl Cristian Popescu Piedone. După o vizită furtunoasă, ca în «Acceleratul» lui George Topârceanu, dl Piedone m-a sunat și m-a felicitat pentru modul în care preparăm hrana, pentru aspectul ei, pentru echipamente, infrastructură și curățenie”, a relatat Cătălin Cîrstoiu, citat de news.ro.

El a explicat că SUUB pregătește, cu 15 oameni, 1.100 de porții de mâncare, structurate în 25 de meniuri, de trei ori pe zi.
”Și chiar m-a preocupat această bucătărie, împreună cu colegii mei și Codin Maticiuc făcând tot posibilul să fie condiții civilizate. Bucătăria asta funcționează din 2010, când am renunțat la serviciile de catering. Ce a mai constatat? Diferențe de gramaj la porțiile finite… e posibil, dar corectabil. Mai multă atenție a bucătarilor, ritmul e infernal, dar și poate mai multă tehnologie”, a adăugat el.
Cîrstoiu a făcut însă și câteva precizări, în contextul acestui control:
”1. Este alertă epidemiologică instituită prin ordinul Ministrului Sănătății - deci și ANPC respectă acest lucru, nu intrăm așa, cum vrem noi, în bocancii de stradă.

2. Orice control are o bază legală, cât timp nu o are, chiar și felicitat fiind ca spital, nu prea avem ce discuta despre constatări.
3. ANPC controlează operatori economici, ori spitalul e unitate sanitară, nu e operator economic. Mai mult cred că e o limita legală de competență, așa cum spun legile și MS.
4. Despre imagini și filmulețe… noi avem totul înregistrat, cu siguranță TikTok va exploda, sursa nefiind SUUB”.

”Ar mai fi ceva de spus: nu așa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi ca să construim un viitor. Un viitor frumos și corect, despre asta e vorba. Sunt convins că nimic /nimeni nu e perfect…”, a conchis Cătălin Cîrstoiu.
La rândul lor, reprezentanții Spitalului Elias au afirmat că a fost un control în ceea ce privește bucătăriile, fiind vorba despre ”controale de genul văzut în ultimele zile”.