Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, pentru anumiți pacienți, un tratament mult așteptat menit să reducă declinul cognitiv la persoanele care suferă de boala Alzheimer, după ce l-a blocat inițial în iulie, transmite agenția AFP.
Anterior, tratamentul a fost blocat de autoritățile Uniunii Europene și considerat prea scump,
Tratamentul, comercializat sub numele Leqembi, este acum recomandat de EMA pentru pacienții care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii, a indicat autoritatea de reglementare, arată Agerpres.
„După revizuirea avizului său inițial, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat acordarea autorizației de introducere pe piață pentru Leqembi (lecanemab) pentru tratamentul deficiențelor cognitive ușoare (tulburări de vorbire și de gândire) sau al demenței ușoare cauzate de boala Alzheimer (boala Alzheimer precoce)” și doar pentru anumite grupuri de pacienți, a explicat EMA.
„O analiză a concluzionat că beneficiile depășesc riscurile la o populație limitată de pacienți”, a adăugat ea.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Raport OCDE. Aproape o cincime dintre elevii români care au participat la ultima testare PISA au omis cel puțin o masă pe săptămână, din motive financiare. Unul din zece a fost nevoit să facă același lucru aproape zilnicÎn iulie, EMA s-a pronunțat împotriva comercializării Leqembi în UE, motivând că efectul observat al tratamentului nu depășea riscul de reacții adverse grave, inclusiv potențiale sângerări la nivelul creierului.
Leqembi, dezvoltat de laboratorul farmaceutic japonez Eisai împreună cu producătorul american Biogen, a fost autorizat în ianuarie 2023 în Statele Unite pentru pacienții care nu atinseseră un stadiu avansat al bolii. Este, de asemenea, comercializat în Japonia și China.
Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor a aprobat acest tratament în august.
În pofida deceniilor de cercetare, oamenii de știință nu au reușit până în prezent să înregistreze un progres considerabil în lupta împotriva bolii Alzheimer, care afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume.
CITEȘTE ȘI Burse pentru elevii de liceu, sub patronajul University of YorkCauza exactă a acestei boli rămâne insuficient înțeleasă, însă observarea creierului pacienților a arătat că acumularea de plăci de amiloid în jurul neuronilor conduce, în timp, la distrugerea acestora.
Aceasta este ceea ce provoacă pierderea memoriei, caracteristică bolii. În etapele ulterioare, pacienții nu mai pot îndeplini sarcinile zilnice sau nu mai pot susține conversații.
Tratamentul Leqembi, administrat intravenos o dată la două săptămâni, permite, conform studiilor clinice, reducerea acestor plăci de amiloid.