Marea pană de curent transfrontalieră survenită în Balcani în vara acestui an, care a lăsat fără energie electrică regiuni întregi din Albania, Bosnia-Herțegovina, Croația și Muntenegru, a fost cauzată de vegetația nedefrișată, mai precis de arbori ale căror coroane au crescut până într-acolo încât au intrat în contact cu linii electrice aeriene de înaltă tensiune și au provocat scurtcircuite.
Este concluzia oficială a raportului preliminar de incident emis de către Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E), în urma unei investigații.
Incidentul a avut loc pe 21 iunie 2024, în miezul zilei.
Prima a ″picat″ linia de 400 kV Ribarevine–Podgorica 2 din Muntenegru, la 12:09:16. După mai puțin de un sfert de oră, același lucru s-a întâmplat cu linia de 400 kV Zemblak – Kardia, care interconectează Grecia cu Albania, la 12:21:30.
″A fost confirmat faptul că ambele incidente au fost cauzate de insuficienta defrișare a vegetației. Asta a dus la căderea în cascadă a mai multor alte linii de transport și la o prăbușire a tensiunii în Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Albania și Croația. Totalul pierderii de producție, survenit în câteva minute în mai multe sisteme energetice naționale, s-a cifrat la 2.214 MW″, se arată în raportul ENTSO-E.
După cele 2 linii de 400 kV, s-au deconectat și mai multe de 220 kV, precum și interconectorul HVDC offshore Monita, care face legătura între sistemele energetice ale Muntenegrului și Italiei.
Procedurile de restabilire a funcționării sistemelor afectate au început la 12:33 și au fost finalizate cu succes în jurul orei 16, se mai menționează în document.
CITEȘTE ȘI CJUE a aprobat preluarea activelor Liberty Global din Germania, Cehia, Ungaria și România de către VodafoneProblema netoaletării copacilor din apropierea proximitatea rețelelor energetice există și în România.
″Am atras atenția autorităților locale, la solicitarea operatorilor de distribuție, asupra importanței toaletării la timp a copacilor. Avem multe situații semnalate, mai ales în zonele urbane, în care lipsa îngrijirii arborilor în proximitatea rețelelor electrice cauzează incidente și avarii semnificative la nivelul liniilor de joasă și de medie tensiune. În mod evident, aceste acțiuni trebuie întreprinse din timp, preventiv. În perioada imediat următoare, vom realiza o situație la nivel național cu zonele și localitățile cele mai expuse unor astfel de riscuri și o vom prezenta public″, declara, la finalul lunii septembrie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.