Guvern a început, miercuri, analizarea unui proiect de ordonanță de urgență privind majorări salariale pentru aproape toate clasele de salarizare. Proiectul ar urma să fie aplicat începând din luna septembrie, astfel încât să fie eliminate inechitățile apărute în ultimii ani din cauza neaplicării Legii salarizării, au declarat, pentru News.ro, surse ministeriale.
Proiectul prevede majorări pentru aproape toate clasele de salarizare, creșteri mai importante urmând să fie acordate pentru salariile mai mici.
Premierul Dacian Cioloș a arătat, la începutul ședinței de guvern, că prin ordonanța de urgență vor fi corectate disfuncționalitățile grilei de salarizare din sistemul bugetar.
Joi, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Guvernul analizează varianta în care să promoveze un proiect de corectare a unor dezechilibre salariale în sistemul bugetar, care nu va asigura majorări pentru toți angajații, ci doar pentru o parte dintre aceștia, motiv pentru care actul normativ nu ar mai fi numit "Legea salarizării unitare", ci Legea eliminării/corectării discrepanțelor de salarizare în sistem.
Totodată, aceste prevederi ar urma să fie aplicate din a doua parte a acestui an și continuate în 2017.
"Obiectivul este să aplicăm acest proiect de ordonanță încă din a doua jumătate a acestui an și în cursul anului viitor. Deci vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma, din a doua jumătate a acestui an și pentru 2017, care va avea ca obiectiv și o corectare a acestor disfuncționalități salariale care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos și care vor corecta și o parte din problemele care apar acolo unde în aceeași categroie de funcționari, cu aceleași resposnabilități, putem avea salarii diferite pentru că oamenii au fost recrutați în periode diferite", a spus Cioloș, precizând că ordonanța va fi adoptată săptămâna viitoare.
Premierul a amintit că în prezent mulți funcționari câștigă în instanțe dreptul de a avea salarii majorate, ca rumare a acestpr inechități existente.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncăGuvernul va renunța, însă, la adoptarea anul acesta a unui proiect de lege privind salarizarea în sistemul bugetar, urmând doar să pună în dezbatere publică un astfel de document, cu aplicare din 2018 și abordare multianuală.
"Îmi dau seama că din punct de vedere poltic va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că este de datopria noastră să venim cel puțin cu propunerea", a declarat prim-ministrul.
Cioloș a arătat că proiectul urmează să propună o salarizare unitară în corelare cu reforma administrației publice, aflată în pregătire.
Profit.ro a anunțat, duminică, că Guvernul a propus sindicatelor o formulă de majorare a salariilor bugetarilor în medie cu 19%, dar cu o condiție dură, și anume limitarea drastică a ritmului de creștere a salariului minim brut, cu tranșe anuale de câte 25 de lei, astfel încât acesta să ajungă la 1.350 lei doar în 2020.
Documentul ar fi fost inițiat pentru echilibrarea veniturilor pe aceleași funcții, mai ales că există deja un număr important de bugetari care au dat în judecată Guvernul pentru inechitățile existente în sistemul de salarizare.
Totodată, eliminarea măcar parțială a inechităților ar pregăti și aplicarea noii Legi a salarizării.
La finalul acestui an vor fi organizate și alegeri parlamentare, în urma cărora va fi format un nou Guvern. În România sunt aproximativ 1,2 milioane de bugetari.