Obama: Marea Britanie va sta la capătul cozii ca să negocieze un tratat cu SUA dacă iese din UE

Obama: Marea Britanie va sta la capătul cozii ca să negocieze un tratat cu SUA dacă iese din UE
scris 23 apr 2016

Președintele american, Barack Obama, a îndemnat cetățenii Marii Britanii să voteze în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană la referendumul din iunie, avertizând că relațiile comerciale cu SUA ar avea de suferit în caz contrar. Marea Britanie va trebui să stea la "capătul cozii" pentru negocierea unui tratat comercial cu SUA în afara blocului comunitar, a afirmat Obama într-un discurs catalogat drept cea mai amplă intervenție directă a unui șef de stat american în politicile unui stat vestic de la încheierea Războiului Rece.

America va considera prioritar un acord comercial cu UE, în defavoarea unei înțelegeri separate cu o piață independentă mai mică, precum Marea Britanie, a spus Obama vineri, într-o conferință de presă susținută la Londra, alături de premierul britanic David Cameron, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

"În timp, ar putea exista un acord comercial între Marea Britanie și SUA, însă acesta nu va fi încheiat în viitorul apropiat, deoarece ținta noastră este să negociem cu o piață mare, anume UE. Marea Britanie va fi la capătul cozii (…) pentru că este cu mult mai eficient să obținem accesul la o piață mare, cu multe țări, decât să încheiem acorduri separate", a adăugat președintele SUA, cu referire la Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Șeful BHP despre Brexit: Renegocierea acordurilor cu UE ar putea dura și 10 ani. Rezultatul, nefavorabil companiilor britanice CITEȘTE ȘI Șeful BHP despre Brexit: Renegocierea acordurilor cu UE ar putea dura și 10 ani. Rezultatul, nefavorabil companiilor britanice

Cameron și suporterii campaniei pentru rămânerea Marii Britanii în UE au apreciat discursul lui Obama, însă militanții în favoarea părăsirii blocului comunitar, în frunte cu primarul londonez Boris Johnson, au criticat aspru apelul președintelui american, pe care l-au acuzat de imixtiune în politicile Regatului Unit.

Johnson, membru al Partidului Conservator, aflat la putere, și unul dintre liderii taberei "Out", care susține o eventuală ieșirea a Marii Britanii din UE, a spus că apelul lui Obama este "incoerent, inconsistent și de-a dreptul ipocrit".

Obama îndeamnă Marea Britanie să își împartă suveranitatea cu alte state într-un mod în care SUA nu ar concepe niciodată să o facă, potrivit lui Johnson.

Richard Tice, co-fondator al grupului în favoarea părăsirii UE " Leave.EU", a minimizat afirmațiile lui Obama, în condițiile în care mandatul acestuia la conducerea SUA se încheie în acest an.  

"Obama nu este autorizat să refuze un acord (comercial) cu Marea Britanie, având în vedere că va fi plecat cu mult înainte ca o astfel de înțelegere să fie pe masa discuțiilor", a spus el.

În același timp, analiștii politici consideră că intervenția lui Obama nu are corespondent în ultimii cel puțin 25 de ani.

"Este cea mai amplă intervenție în politicile unei democrații din Vest a unui președinte american de la încheierea Războiului Rece", a spus Anand Menon, profesor de politici europene și relații externe la universitatea londoneză King’s College.

Britanicii vor decide, la un referendum programat pentru 23 iunie, dacă Marea Britanie va rămâne membră a Uniunii Europene. Potrivit sondajelor de opinie, tabăra care militează în favoarea menținerii statutului de membru UE are un avantaj mic în fața suporterilor ieșirii din Uniune, în timp ce numărul indecișilor se menține ridicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
barack obama
marea britanie
ue
tratat comercial