Ministerul Administrației și Internelor cere Guvernului suplimentarea numărului de angajați cu 6.485, pentru a face față valului de refugiați din Africa și Asia Mică, dar și pentru a putea aplica noul cod penal. În proiectul hotărârii de guvern, consultat de profit.ro, nu se precizează, însă, câte posturi sunt cerute doar pentru a face față crizei refugiaților, invocându-se caracterul clasificat al organigramei MAI.
Suplimentarea numărului de posturi din ministerul condus de Gabriel Oprea este prevăzută într-un proiect de act normativ care va permite modificarea structurii organizatorice și efectivelor MAI, în contextul crizei refugiaților din Africa și Asia Mică. Ministerul Administrației și Internelor arată, în proiectul depus, că are nevoie de personal suplimentar pentru “asigurarea posturilor necesare în vederea dezvoltării infrastructurii de cazare pentru preluarea refugiaților ce vor fi relocați pe teritoriul țării noastre", precum și pentru "creșterea capacității de asigurare a climatului de ordine și siguranță publică (…), în special la nivelul județelor în care funcționează centre de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil, al celor limitrofe acestora, precum și în județele de frontieră cu risc crescut”.
Internele susțin că au nevoie de noi posturi și pentru a acoperi deficitul de personal în alte două zone. Este vorba despre Inspectioratul General de Aviație, ale cărui efective trebuie să crească progresiv până în 2020, pentru a se conforma Strategiei dezvoltării Aviației M.A.I. 2010-2020, aprobată, în 2010, printr-o hotărâre C.S.A.T, și de anumite unități ale Poliției Române, care trebuie să îți reîntregească numărul de posturi după ce, în trecut, le-au redistribuit pentru a fi înființate noi structuri, ca urmare a intrării în vigoare a noului cadru penal, procesual penal și execuțional penal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Fenomenul migraționist la nivel european cunoaște, în prezent, o amploarea deosebită, fapt ce impune măsuri urgente la nivelul statelor U.E. în vederea salvării de vieți omenești și ajutorării persoanelor aflate în nevoie de protecție. În acest context, este necesară dezvoltarea infrastructurii de cazare pentru preluarea refugiaților ce vor fi relocați și măsuri suplimentare de asigurare a climatului de ordine și siguranță publică, combatere a manifestărilor antisociale și prevenire a dezvoltării unor amenințări asimetrice generate de pătrunderea în țara noastră a unor elemente radicalizate sau cu convingeri teroriste, în special la nivelul județelor în care funcționează Centre de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil, al celor limitrofe acestora, precum și în județele de frontieră cu risc crescut", motivează MAI.
Numărul exact de posturi pe fiecare componentă nu este prezentat exact, deoarece organigrama MAI are caracter clasificat. Oricum, cifrele s-ar putea modifica, explică surse din domeniu, în funcție de decizia finală de la nivelul Uniunii Europene, cu privire la numărul de refugiați pe care ar urma să îi primească, într-un final, România.
Comisia Europeană cere României să accepte 6.350 de refugiață, în vreme ce autoritățile de la București au declarat, până în prezent, că au capacitatea de a primi și integra doar 1.785. O decizie finală nu a fost luată, mai ales că la ultimul Consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne) de la Bruxelles nu s-a ajuns la niciun acord.
Proiectul de suplimentare a posturilor din cadrul MAI va fi, cel mai probabil, dezbătut de Guvern până la sfârșitul lunii septembrie. Actul normativ urmeză să fie avizat de CSAT.
Ministerul Administrației și Internelor avea, la sfârșitul lunii iulie 2015, 133.239 de angajați, potrivit datelor oficiale. La sfârșitul anului 2010, numărul angajaților era de 147.822 și a scăzut la 134.168 în decembrie 2011, nivel în jurul căruia a stagnat până în prezent.