INTERVIU Șeful Cancelariei premierului: Cioloș va mai coordona cel mult un sfert dintre instituțiile încă în subordine

INTERVIU Șeful Cancelariei premierului: Cioloș va mai coordona cel mult un sfert dintre instituțiile încă în subordine

Șeful Cancelariei premierului; Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 1 feb 2016

Guvernul va aproba, în cel mult două săptămâni, actele prin care marea parte a instituțiilor aflate în prezent în subordinea premierului Dacian Cioloș vor fi transferate în coordonarea altor autorități. Șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, a precizat, într-un interviu pentru Profit.ro, că doar cel mult un sfert dintre aceste instituții vor mai rămâne în coordonarea prim-ministrului.

La sfârșitul anului trecut, Profit.ro a anunțat, citând surse oficiale, că premierul Dacian Cioloș va renunța la coordonarea mai multor autorități aflate direct în subordine sau pe care le supervizează prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Sursele declarau atunci că Cioloș a cerut o analiză a instituțiilor respective, pentru a decide care dintre acestea rămân în subordinea sa.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebat care este stadiul acestei analize, șeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoș Tudorache, a arătat că, în maximum două săptămâni, Guvernul va aproba actele normative care vor regla situația.

"Sper ca, în maximum două săptămâni, să vedeți ordonanța sau hotărârea de guvern. Este o analiză care acum se face, pentru că, în funcție de cadrul legislativ al fiecărei autorități care este acum în coordonarea sau subordonarea fie a Cancelariei, fie a Secretariatului General al Guvernului, fie direct a prim-ministrului, în funcție de aceasta, vedem și actul legislativ cel mai adecvat pentru tipul de reașezare pe care vrem să-l facem", a declarat Dragoș Tudorache.

Potrivit acestuia, la un ultim calcul, din aproximativ 30 de autorități aflate sub diverse forme în coordonarea premierului vor mai rămâne doar între 10% și 30% dintre acestea sub autoritatea directă a prim-ministrului.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

"Acolo unde activitatea unei agenții sau autorități ținea clar, din punct de vedere al competențelor și al atribuțiilor, de activitatea unui minister și simplul motiv pentru care fusese adusă la nivel central erau fie diferite momente în timp în care au existat neînțelegeri de ordin personal între șefii acelor autorități și miniștri, fie rațiuni de altă natură decât cele ce țin efectiv de atribuțiile lor, acolo am considerat că nu există suficientă jusrificare pentru a le menține aici", a arătat șeful Cancelariei.

Acesta a explicat că o autoritate de reglementare, de exemplu, are nevoie de autonomie, iar altfel de instituții vor rămâne în coordonarea premierului. Dragoș Tudorache a spus că așa se va întâmpla, de exemplu, cu Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor, care este un organism colegial, cu implicarea a 7-8 instituții diferite, pentru care locul cel mai potrivit este tot în coordonarea aparatului central al Guvernului.

În schimb, o instituție precum Departamentul pentru Investiții Străine va trece în coordonarea Ministerul Economiei, vicepremierul Costin Borc având intenția de a-l transforma într-o agenție de promovare a intereselor economice ale României.

Premierul coordonează activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, Secretariatului de Stat pentru Culte, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și, prin Cancelarie, activitatea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Prin Secretariatul General al Guvernului sunt coordonate Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutul Național de Statistică, Agenția Națională pentru Romi, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” și Agenția Națională Anti-Doping.

În subordinea Guvernului se mai află Departamentul pentru Relații Interetnice, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine și Departamentul pentru Lupta Antifraudă - DLAF.

Secretariatul General al Guvernului îndeplinește rolul de minister de resort pentru Regia Autonomă "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" și Monitorul Oficial

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
autorittati
subordine
coordonare
ciolos
premier