INFOGRAFIC Cei mai bine plătiți lideri politici mondiali. Ce salariu are Joe Biden

INFOGRAFIC Cei mai bine plătiți lideri politici mondiali. Ce salariu are Joe Biden

Cancelarul german Olaf Scholz și șeful Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, sunt în topul celor mai bine plătiți politicieni din lume. Foto: Facebook/Olaf Scholz

Ionuţ Tudorică
Ionuţ Tudorică
scris astăzi, 02:06

Deși salariile lor sunt departe de cele ale directorilor executivi ai marilor companii, președinții, prim-miniștrii și alți lideri politici mondiali pot avea salarii foarte mari în unele țări. Elveția, Germania, Austria și Executivul Uniunii Europene sunt în topul mondial.

Singapore conduce clasamentul liderilor guvernamentali cu cele mai mari salarii. Prim-ministrul din Singapore, Lawrence Wong, este liderul guvernamental cel mai bine plătit, cu un salariu anual de peste 1,6 milioane de dolari, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ANCOM confirmă oficial testele făcute în premieră în România, cu Starlink, al lui Elon Musk, anunțate de Profit.ro CITEȘTE ȘI ANCOM confirmă oficial testele făcute în premieră în România, cu Starlink, al lui Elon Musk, anunțate de Profit.ro
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Pe locul al doilea se află John Lee Ka-chiu, directorul executiv al Hong Kong-ului, cu un salariu de 695.000 de dolari. Funcția sa a fost creată în 1997, în timpul transferului Hong Kong-ului de la Regatul Unit la Republica Populară Chineză, înlocuind funcția de guvernator al Hong Kong-ului, care era reprezentantul monarhului britanic în timpul stăpânirii britanice.

Locul al treilea este ocupat de președintele Elveției, Viola Amherd. 

VIDEO Ambasadoarea SUA ne mai temperează ușor: Mai trebuie parcurși pași importanți pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru Visa Waiver. Dacă aveți toate condițiile, e posibil în 2025 CITEȘTE ȘI VIDEO Ambasadoarea SUA ne mai temperează ușor: Mai trebuie parcurși pași importanți pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru Visa Waiver. Dacă aveți toate condițiile, e posibil în 2025

Președintele SUA, Joe Biden, ocupă locul patru în clasament, cu un salariu anual de 400.000 de dolari, conform VisualCapitalist.

Interesant este că pe locul șapte, cu un salariu de 364.000 de dolari, se află politicianul german Ursula von der Leyen, care nu este liderul unei țări individuale. Ea este președintele Comisiei Europene, ramura executivă a Uniunii Europene, numită în decembrie 2019.

Toate sumele sunt exprimate în dolari americani și sunt aproximative, putând varia de la an la an în funcție de modificări ale politicilor, beneficii suplimentare și alte compensații.

Șoferii scapă de amenda automată pentru lipsa rovinietei CITEȘTE ȘI Șoferii scapă de amenda automată pentru lipsa rovinietei

Clasamentul liderilor guvernamentali și salariile lor anuale:

 

Guvern

Nume

Salariu anual 

Funcție

Singapore

Lawrence Wong

1,61 milioane USD

Prim-ministru

Hong Kong

John Lee Ka-chiu

695.000 USD

Director executiv

Elveția

Viola Amherd

530.000 USD

Președinte

Statele Unite

Joe Biden

400.000 USD

Președinte

Australia

Anthony Albanese

390.000 USD

Prim-ministru

Germania

Olaf Scholz

367.000 USD

Cancelar

Uniunea Europeană

Ursula von der Leyen

364.000 USD

Președinte

Austria

Karl Nehammer

307.000 USD

Cancelar

Canada

Justin Trudeau

292.000 USD

Prim-ministru

Noua Zeelandă

Christopher Luxon

288.000 USD

Prim-ministru

Japonia

Fumio Kishida

256.000 USD

Prim-ministru

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lawrence wong
john lee ka-chiu
viola amherd
joe biden
anthony albanese
olaf scholz
ursula von der leyen
karl nehammer
justin trudeau
christopher luxon
fumio kishida
salarii