Guvernul sare în ajutorul furnizorilor de telefonie mobilă și insistă ca antenele GSM să nu fie la anumite distanțe de școli și spitale

Guvernul sare în ajutorul furnizorilor de telefonie mobilă și insistă ca antenele GSM să nu fie la anumite distanțe de școli și spitale
scris 6 sep 2016

Guvernul sare în ajutorul furnizorilor de telefonie mobilă și insistă ca antenele GSM să nu fie amplasate obligatoriu la o distanță de minimum 500 de metri față de școli și spitale, așa cum Profit.ro a anunțat că este pregătit, argumentând că legea actuală asigură suficient protejarea populației de radiații și că Bucureștiul ar rămâne astfel fără semnal de telefon.

Argumentul că acoperirea Bucureștiului cu semnal de telefonie mobilă ar fi imposibil de realizat în aceste condiții aparține Ministerului Comunicațiilor și a fost prezentat în primăvară de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Parlamentarii discută un proiect care prevede că antenele GSM ar trebui amplasate la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, spitale, centrele de plasament și căminele de bătrâni, fiind nevoie doar de avizul Camerei Deputaților pentru a fi transmis spre promulgare și aplicare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectul modifică  Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice, cu argumentul că autoritățile trebuie să protejeze cetățenii de riscul expunerii la câmpuri electromagnetice, cei mai vulnerabili la un asemenea risc fiind copiii, pacienții din spitale și vârstnicii.

FOTO Mark Zuckerberg se apără de hackeri cu bandă adezivă CITEȘTE ȘI FOTO Mark Zuckerberg se apără de hackeri cu bandă adezivă

Guvernul a transmis însă acum parlamentarilor că legislația instituie un cadru eficient pentru protejarea populației de radiații ale undelor electromagnetice și că, potrivit unui raport al GSM Association, România s-ar înscrie în media Uniunii Europene privind cerințele legale și durata utilizării stațiilor de bază care compun rețelele mobile de comunicații electronice.

Un alt argument este că niciun stat membru UE nu impune, în legislația proprie, condiții privind respectarea unei distanțe între aceste instalații și anumite clădiri.

Dar argumentul cel mai detaliat al Guvernului este că Bucureștiul nu ar mai putea fi acoperit cu semnal de telefonie mobilă dacă ar fi impusă o astfel de distanță minimă.

"În cazul măsurilor propuse, acoperirea municipiului București cu semnal de telefonie mobilă ar fi imposibil de realizat. Interzicerea de a instala o stație de telefonie mobilă la o distanță mai mică de 500 metri din jurul unei unități de învățământ ar bloca instalarea unei stații de telefonie mobilă pe o suprafață de 0.785 kilometri pătrați. Dacă luăm în calcul doar cele 579 unități de învățământ aflate în București, cei 0.785 kilometri pătrați pe care-i blochează o unitate de învățământ, promovarea unei asemenea legi ar duce la imposibilitatea de a instala o stație mobilă în București, efectul economic fiind afectarea funcționării POS-urilor și ATM-urilor care utilizează benzi de frecveță radio", arată Guvernul.

FOTO Cel mai ieftin smartphone din lume costă 15 lei CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai ieftin smartphone din lume costă 15 lei

Explicația continuă cu argumentul că nivelul de capacitate și calitate a rețelelor de telefonie mobilă ar scădea drastic, antenele radio-TV ar dispărea din București, deoarece noile reguli ar fi aplicate și în cazul acestora, iar antenele Radiocomunicații nu ar mai putea fi folosite pentru televiziunea digitală.

"Când putem considera că rețelele de telefonie mobilă au ajuns la maturitate, iar un operator de telefonie mobilă acoperă cu semnal Bucureștiul din cel puțin 500 de locații (ex. Orange, Vodafone), toate aceste stații ar trebui să migreze în afara Bucureștiului. Având în vedere principiul telefoniei celulare, acela de a reutiliza spectrul de frecvențe radio, rezultă că reutilizarea spectrului ar fi imposibil de realizat, având consecință directă asupra capacității rețelelor de telefonie mobilă, care va scădea drastic. Ca urmare, va fi imposibil de a asigura accesul la telefonia mobilă a tuturor potențialilor utilizatori, cu implicare directă, de exemplu, asupra serviciilor de urgență", este argumentul pe care insistă Guvernul.

Punctul de vedere al Executivului este însă unul consultativ, decizia finală aparținând deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
gsm
antene
mobil
acoperire
scoli
spitale
parlament