EXCLUSIV CE face încă un pas în procedura de infringement împotriva României privind produsele de tutun

 EXCLUSIV CE face încă un pas în procedura de infringement împotriva României privind produsele de tutun
scris 12 aug 2016

Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută Guvernului adresele oficiale de punere în întârziere cu privire la netranspunerea directivelor europene de fabricare și etichetare a poduselor de tutun. Profit.ro anunțase la sfârșitul lunii iunie că forul de la Bruxelles pregătește această etapă a procedurii de infringement  - de încălcare a tratatului de aderare.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că Guvernul a primit săptămâna trecută notificări din partea Comisiei Europeane pentru declanșarea a 5 acțiuni de neîndeplinire a obligației de comunicare a măsurilor naționale de transpunere a directivelor UE.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia a decis ca România să fie pusă în întârziere cu privire la Directiva de stabilire a galeriei de avertismente ilustrate care trebuie utilizate pe produsele din tutun și cu privire la Directiva care reglemnetează fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe. 

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Companiile aeriene vor transmite autorităților până și locul din avion, intinerariul și adresa de e-mail a pasagerilor CITEȘTE ȘI Companiile aeriene vor transmite autorităților până și locul din avion, intinerariul și adresa de e-mail a pasagerilor
Guvernul a decis în iunie inițierea unei ordonanțe de urgență pentru transpunerea noilor reglmentări europene privind tutunul, după ce un proiect de lege inițiat tot de Executiv a fost adoptat la începutul acestei luni de Senat, ca prima Cameră sesizată a Parlamentului, la mai mult de două săptămâni după 20 mai, termenul la care normele ar fi trebuit să intre în vigoare.
 
Surse oficiale declarau atunci pentru Profit.ro că Bruxelles-ul se pregătește să lanseze etapa premergătoare a procedurii de infringement pentru neimplementarea directivelor, respectiv să anunțe autoritățile de la București de punerea în întârziere în privința directivelor.
 
Unii producători au reclamat însă că proiectul de ordonanță de urgență prevede intrarea în vigoare și conformarea producției la noile prevederi cu data publicării ordonanței în Monitorul Oficial, dar normele de aplicare ar urma să fie adoptate în termen de 30 de zile de la această dată. Prin urmare, potrivit producătorului, trecerea la noile cerințe de producție ar trebui făcută intempestiv, la data publicării ordonanței. 
EXCLUSIV Guvernul renunță la achiziția directă și pregătește licitație pentru avionul special al președintelui și premierului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la achiziția directă și pregătește licitație pentru avionul special al președintelui și premierului

Surse guvernamentale au precizat pentru Profit.ro că, în cazul adoptării ordonanței, Guvernul va ține cont de solicitările reprezentanților industriei de profil și va prelungi termenul de intrare în vigoare a actului normativ.

"Intenția Guvernului este să aprobe ordonanța de urgență cu mențiunea că ea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, interval în care ar trebui să fie gata și normele de aplicare", declarau atunci pentru Profit.ro sursele citate.

Ordonanța de urgență nu va putea fi adoptată însă decât după reluarea, în septembrie, a activității Parlamentului, când Camera Deputaților s-ar putea grăbi, însă, să adopte proiectul de lege inițial, care a trecut de Senat.

viewscnt
Afla mai multe despre
tutun
fumat
directiva
oug
ordonanta de urgenta
guvern
parlament
ce
infringement