Consiliul Legislativ consideră că recenta prevedere legală introdusă de Guvern prin ordonanță de urgență și anunțată de Profit.ro prin care și investițiile efectuate de cetățeni români și de companii din România sunt supuse examinării și avizării de securitate națională de către stat, prin Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE), este ″cel puțin discutabilă″.
″(...) în ceea ce privește definiția investitorului din Uniunea Europeană, precizăm că soluția propusă de inițiator, prin adăugarea unei teze noi, conform căreia <în categoria investitorului din Uniunea Europeană este inclusă și persoana fizică de cetățenie română, respectiv persoana juridică al cărei sediu social se află pe teritoriul României, care a realizat sau intenționează să realizeze o investiție în România>, este cel puțin discutabilă, în considerarea elementelor de extraneitate (non-europene) întărite de legislația UE, în contextul de implementare a normelor regulamentului european, al cărui obiect principal îl constituie stabilirea cadrului legal pentru examinarea de către statele membre a investițiilor străine directe în Uniune din motive privind securitatea sau ordinea publică și pentru un mecanism de cooperare între statele membre, precum și între statele membre și Comisie, în ceea ce privește investițiile străine directe care sunt de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică″, scrie Consiliul Legislativ în avizul său consultativ asupra OUG, analizat de Profit.ro.
Potrivit documentului, Consiliul Legislativ consideră că noua prevedere este deopotrivă exagerată, întrucât legislația UE se referă doar la investițiile străine, și inutilă, statul având deja mecanisme de blocare a oricăror investiții pe care le apreciază ca indezirabile din punct de vedere al securității naționale.
″În context, semnalăm că, potrivit normelor Regulamentului (UE) 2019/452, subsumate obiectului și domeniului de aplicare ale acestui act juridic european, conform art. 1, alin. (2), <Prezentul regulament nu aduce atingere responsabilității exclusive care revine fiecărui stat membru în ceea ce privește menținerea securității sale naționale, astfel cum este prevăzută la articolul 4 alineatul (2) din TUE, și nici dreptului care revine fiecărui stat membru de a își proteja interesele esențiale de securitate în conformitate cu articolul 346 din TFUE>, în timp ce, potrivit art. 1 alin. (3), <Nicio dispoziție din prezentul regulament nu restrânge dreptul fiecărui stat membru de a decide dacă dorește sau nu să examineze o anumită investiție străină directă în cadrul prezentului regulament>″, notează Consiliul Legislativ.
Modificarea a fost introdusă prin aceeași OUG care le permite ministerelor să-și majoreze participațiile la companiile la care sunt acționare, majoritare sau minoritare, în scopul prevenirii ″preluării ostile″ sau ″decapitalizării″ acestora.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că tranzacția prin care compania energetică de stat a Ungariei, MVM, vrea să cumpere furnizorul de gaze și energie din România al grupului german E.ON este posibil să nu fie aprobată de autoritățile de la București.
Draftul de act normativ a fost pregătit încă din octombrie, când informația privind intenția ungurilor de a prelua furnizarea românească a E.ON era deja vehiculată, fără a fi confirmată oficial.