Lipsa proiectelor de infrastructură ale statului taie puternic din ținta de subscrieri ale Eximasig, controlat indirect de stat. În schimb, asigurătorul încheie în premieră pe plus

Lipsa proiectelor de infrastructură ale statului taie puternic din ținta de subscrieri ale Eximasig, controlat indirect de stat. În schimb, asigurătorul încheie în premieră pe plus
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 23 apr 2018

Subscrierile Eximasig, companie controlată indirect de stat, au crescut anul trecut cu 10,4%, la 12,83 milioane de lei, în condițiile în care în buget era estimat un avans al veniturilor de 80% față de 2016.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Majorarea subscrierilor urma să fie susținută de participarea companiei la proiectele de infrastructură preconizate să fie demarate/continuate de autoritățile publice, se arată într-un document analizat de Profit.ro. În 2017, cheltuielile de capital ale statului au scăzut însă cu peste 30% față de nivelul programat la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News

În privința rezultatului exercițiului financiar, asigurătorul a prevăzut pentru 2017 o pierdere de 350.000 lei, dar a închis anul trecut pe plus, pentru prima dată de la începerea activității, în anul 2010, profitul net fiind de 212.857 lei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Un fost șef Eximasig, condamnat definitiv cu suspendare la închisoare, plus 100 de zile de muncă neplătită la ADP CITEȘTE ȘI Un fost șef Eximasig, condamnat definitiv cu suspendare la închisoare, plus 100 de zile de muncă neplătită la ADP

Pierderile cumulate de companie în perioada 2010 – 2016 au depășit 48 milioane de lei, conform datelor www.termene.ro.

Rezultatul pozitiv este efectul creșterii veniturilor netehnice ale companiei, respectiv al veniturilor din afara activității de bază a companiei, subscrierea de polițe, precum și al diminuării unor cheltuieli, cum ar fi cele cu personalul (-11%), cu protocolul (-22%) și cu deplasările (-43%).

Pe de altă parte, contul tehnic al companiei, documentul care reflectă rezultatele companiei din activitatea de subscriere (emitere) a polițelor, arată o pierdere de 365.820 lei, de la 19,64 milioane de lei în 2016.

EXCLUSIV Eximasig primește propunere de preluare. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eximasig primește propunere de preluare. "Nu este de vânzare, momentan", răspunde Eximbank investitorilor

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, asigurările de garanții au cumulat subscrieri de 8,92 milioane de lei, aproape dublu față de 2016, fiind urmate de asigurările de bunuri – 2,61 milioane de lei, de la 1,44 milioane de lei față de anul precedent. Cele două categorii de polițe au fost singurele care au înregistrat creșteri față de 2016.

În schimb, asigurările de credite au scăzut de la 2,77 milioane de lei în 2016 la sub 10.000 lei anul trecut, pe fondul micșorării portofoliului de asigurați ca urmare a insolvenței Romcab și Polisano.

Asigurările de construcții montaj au scăzut cu 58%, la 572.841 lei, iar cele de răspundere civilă față de terți cu 54%, la 698.351 lei, motivul fiind lipsa înregistrărilor de prime aferente polițelor  subscrise pe teritoriul Italiei în anii precedenți.

Eximbank își vede depreciată la jumătate investiția în Eximasig, după pierderi de 48 milioane lei în ultimii 7 ani CITEȘTE ȘI Eximbank își vede depreciată la jumătate investiția în Eximasig, după pierderi de 48 milioane lei în ultimii 7 ani

“Excluzând polițele pe Italia, primele subscrise au înregistrat o creștere de 123% ca urmare a preluării în asigurare de noi clienți”, se arată într-un document al Eximasig analizat de Profit.ro.

Cel mai important canal de distribuție al companiei îl reprezintă brokerii, cu o pondere de 90%, diferența revenind agenților, contractelor directe și Eximbank, acționarul majoritar al asigurătorului.

Eximasig a plătit anul trecut despăgubiri de 17,44 milioane de lei pentru 24 de dosare de daună, de la 12,87 milioane de lei în 2016.

Managementul Eximasig este optimist: plus 80% la subscrieri și reducerea pierderii la 350.000 lei în acest an. În 2018, posibil profit CITEȘTE ȘI Managementul Eximasig este optimist: plus 80% la subscrieri și reducerea pierderii la 350.000 lei în acest an. În 2018, posibil profit

Societatea a fost înființată în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale Eximbank – creditare și asigurări. Activitatea de subscriere a început în 2010.

Eximasig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

Andrei Micu a fost avizat de ASF pentru a conduce Eximasig CITEȘTE ȘI Andrei Micu a fost avizat de ASF pentru a conduce Eximasig

Acționarul majoritar este Eximbank, cu peste 93% din titlurile asigurătorului.

Eximbank este controlată de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate în anii precedenți, acționarii asigurătorului au hotărâr, în luna mai 2017, diminuarea capitalului social cu 50%, la 18,2 milioane de lei, operațiune urmată de contractarea unui împrumut de 20 milioane de lei de la Eximbank, convertibil ulterior în acțiuni.

La finele anului trecut, capitalul social a rămas neschimbat pentru că Registrul Comerțului a refuzat să înregistreze operațiunea. Eximasig a contestat în instanță decizia Registrului Comerțului, dar cererea a fost respinsă. Asigurătorul are posibilitatea să atace cu apel decizia Tribunalului București.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximasig
subscrieri
profit
capital
eximbank