Vaticanul taie din salariul cardinalilor

Vaticanul taie din salariul cardinalilor
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 21:00

Vaticanul a decis să taie din pachetele salariale, aflate deja în scădere, ale cardinalilor care conduc departamentele importante ale Bisericii Catolice din Roma cu aproximativ 10%, respectiv 500 de euro pe lună, în contextul în care Papa Francisc urmărește o agendă de deficit zero pentru și mai mare economie, informează Reuters.

Cardinalii nu vor mai primi două alocații lunare care sunt adeseori folosite pentru a acoperi costurile de angajare a unor secretari personali, se arată într-o notă scrisă de Maximino Caballero Ledo, un laic spaniol care conduce Ministerul Finanțelor de la Vatican, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO O banană lipită cu bandă adezivă pe perete s-ar putea vinde cu peste 1 milion de dolari la licitație CITEȘTE ȘI FOTO O banană lipită cu bandă adezivă pe perete s-ar putea vinde cu peste 1 milion de dolari la licitație
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Biroul de presă al Vaticanului nu a dat curs unei solicitări de a face declarații pe această temă, dar un înalt oficial al Sfântului Scaun a transmis scrisoarea unor jurnaliști de la Reuters.

Maximino Caballero Ledo a declarat în scrisoarea datată din 18 octombrie că acționează la cererea papei Francisc și că reducerile vor intra în vigoare la 1 noiembrie.

Ele îi afectează doar pe cardinalii care conduc diferitele departamente ale Vaticanului de la Roma: aproximativ 20 dintre cei peste 230 de „prinți ai Bisericii Catolice” din lume.

Cardinalii din Roma primesc o indemnizație lunară estimată la aproximativ 4.000-5.000 de euro, potrivit articolelor publicate de mass-media italiene. Indemnizațiile eliminate sunt estimate la aproximativ 500 de euro.

VIDEO A fost lansat robotul cu teniși. A doborât deja recordul mondial la viteză CITEȘTE ȘI VIDEO A fost lansat robotul cu teniși. A doborât deja recordul mondial la viteză

Papa Francisc a prioritizat recent reducerea cheltuielilor Vaticanului.

El a adresat o scrisoare neobișnuită luna trecută tuturor cardinalilor din lume, cerându-le să urmeze o agendă de „deficit zero” pentru a ajuta la îmbunătățirea situației economice a Vaticanului și pentru a promova „un spirit al esențialului, evitând superfluul și selectându-ne bine prioritățile”.

Papa Francisc a ordonat anterior o reducere de 10% a salariilor cardinalilor din Roma în martie 2021, în timp ce Vaticanul se confrunta cu impactul reducerii turismului în timpul pandemiei de coronavirus. De asemenea, suveranul pontif a început să elimine chiriile subvenționate pentru cardinali și pentru alți înalți funcționari ai Vaticanului în 2023.

DECIZIE Un nou parc, de aproape 6 hectare, va fi amenajat în București CITEȘTE ȘI DECIZIE Un nou parc, de aproape 6 hectare, va fi amenajat în București

Cartierul general al Bisericii Catolice cuprinde două entități: entitatea suverană recunoscută la nivel internațional a Sfântului Scaun și Vaticanul, un oraș-stat de 0,44 kilometri pătrați, înconjurat de Roma.

Acestea au bugete separate, iar veniturile orașului Vatican, inclusiv cele provenite de la popularul complex muzeistic denumit Muzeele Vaticane, au fost adeseori folosite pentru a acoperi deficitele din bugetul Sfântului Scaun.

viewscnt
Afla mai multe despre
vatican
salarii