O teorie este relansată: Roata a fost inventată de minerii din Carpați!

O teorie este relansată: Roata a fost inventată de minerii din Carpați!
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:37

O serie de mari teorii despre locul exact în care a fost inventată roata se referă, printre altele, inclusiv la zona Munților Carpați, cu argumentul că minerii de aici, în urmă cu 6 milenii, au fost primii care au folosit roți funcționale. Un nou studiu, publicat în The Royal Society, vine acum cu argumente, susținând astfel o teorie lansată în 2016.

Nu se știe clar când au apărut primele vehicule cu roți, dar se bănuiește că ar fi undeva între 4.000 și 3.500 î Hr, candidate fiind mai multe zone: Mesopotamia, spațiul nord-pontic, zona arcului Carpatic și Europa Centrală. Cea mai veche imagine a unui vehicul cu roți datează de pe un vas descoperit în Polonia, obiect datând de acum aproximativ 5.500 de ani, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un local mexican deschis anul trecut, votat cel mai bun bar de cocktailuri din lume CITEȘTE ȘI VIDEO Un local mexican deschis anul trecut, votat cel mai bun bar de cocktailuri din lume
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cele mai vechi roți de lemn au fost descoperite în Slovenia și au fost construite acum 5.200 de ani.

Este o întreagă dezbatere dacă roata a apărut într-o singură regiune, Mesopotamia, sau a fost dezvoltată în mai multe locuri simultan, undeva în prima jumătate a celui de-al patrulea mileniu î Hr.

TOP Cine este cel mai bine plătit fotbalist din lume. Dintre jucătorii din Top 10, patru evoluează în Arabia Saudită, doi la Real Madrid și doi la Manchester City CITEȘTE ȘI TOP Cine este cel mai bine plătit fotbalist din lume. Dintre jucătorii din Top 10, patru evoluează în Arabia Saudită, doi la Real Madrid și doi la Manchester City

Teoria cum că roata ar fi fost inventată de minerii de cupru din Carpați – acum 5.500 – 6.000 de ani – îi aparține unui istoric pe nume Richard Bulliet, care acum este co-autor al acestui nou studiu de modelare prin care-și susține teoria enunțată acum opt ani.

Cercetătorii spun că trei invenții au stat la baza inventării primelor roți funcționale, iar ultima etapă consta în plasarea roților pe un ax, astfel încât să se rotească în mod independent.

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit CITEȘTE ȘI Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit

Studiul nu are la bază vreo descoperire arheologică nouă, însă s-a folosit de tehnici de mecanică computațională și design pentru a recompune etapele prin care oamenii au ajuns să dezvolte roata.

Primele roți au fost tăiate din trunchiuri solide de copac, iar ceva mai târziu au fost asamblate trei plăci cu ajutorul unor bucăți de lemn sau metal. Roțile au fost apoi scobite, devenind mai ușoare, dar și mai fragile, fiind apoi întărite cu „traverse” din lemn. Un capitol extrem de important în evoluția roții a început când li s-au pus spițe, fiind mai ușoare și învârtindu-se mai repede.

Mare gafă - Adresa de e-mail a celui mai bogat om din Europa, făcută publică din greșeală CITEȘTE ȘI Mare gafă - Adresa de e-mail a celui mai bogat om din Europa, făcută publică din greșeală

În spațiul românesc s-au făcut în ultimele decenii multe descoperiri de care miniaturale, cele mai vechi fiind de acum patru milenii.

Studiul privind roata în Carpați a fost publicat în The Royal Society și are titlul „Reconstructing the invention of the wheel using computational structural analysis and design”. Site-ul LiveScience a scris un articol pornind de la acest studiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
roata
carpati
mineri