Guvernul schimbă schema de finanțare a filmelor românești, obligând însă la un audit asupra încasărilor

Guvernul schimbă schema de finanțare a filmelor românești, obligând însă la un audit asupra încasărilor

Schema de finanțare a producătorilor de filme românești va fi modificată de Guvern, după ce Profit.ro a prezentat recent problemele existente, și înlocuită cu o subvenție care va fi însă acordată doar pe baza unui audit strict asupra încasărilor și cu obligația returnării unor bani în caz de profit.

De foarte mulți ani, producătorii de filme românești sunt finanțați de stat atât prin fonduri nerambursabile, dar și prin credite rambursabile, fără dobândă, care trebuie restituite în 10 ani, în caz contrar dreptul de autor asupra filmului fiind pierdut în favoarea statului.

Urmărește-ne și pe Google News

Actualul sistem de finanțare a fost criticat de regizori cu renume, care au acuzat netransparență și un algoritm matematic complicat în selectarea beneficiarilor, efectul fiind că de finanțare au beneficiat de foarte multe ori producători de filme de o calitate îndoielnică. Profit.ro a relatat AICI problemele existente.

Bugetul anual a fost calculat la 10 milioane de euro, iar Guvernul, care a avizat schema, apreciază că de aceste credite vor beneficia 400 de producători, într-un ritm de 80 beneficiari selectați anual. Practic, ajutorul financiar acordat producătorului ar însuma 125.000 euro.

Netflix va avea 150 de ore de filme și seriale HDR până la finele anului CITEȘTE ȘI Netflix va avea 150 de ore de filme și seriale HDR până la finele anului

Informații actuale relevă însă că Guvernul este pregătit să modifice schema de finanțare existentă, din credit rambursabil în 10 ani fără dobândă în subvenție condiționată de un audit strict asupra încasărilor. În cazul în care este înregistrat profit de pe urma unui film, o parte din subvenție va trebui returnată.

Datele oficiale prezentate de Profit.ro la începutul anului relevă că ponderea filmelor românești în totalul celor distribuite în cinematograf a crescut în ultimii ani, de la 10,6% în 2009 la 18,06% în 2014, iar cea a filmelor americane a scăzut în același interval de la 56,1% la 46,7%, rămânând însă mult peste ponderea filmelor românești . Și ponderea filmelor europene în total a scăzut de la 31,2% la 27,9%.

Numărul total de filme distribuite în cinematografe a crescut în perioada analizată de la 442 la 454, în timp ce numărul spectatorilor a înregistrat o creștere importantă, dublându-se de la 5,2 milioane persoane la 10,1 milioane persoane.

Numărul de spectatori la fimele românești produse cu sprijin financiar a crescut de la 159.834 persoane la 73 de producții (cu încasări totale de 1,99 milioane lei) în 2010 la 221.625 persoane la 82 de filme (cu încasări de 2,8 milioane lei) în 2014. Estimarea este că acest număr va ajunge în 2020 la 350.000 spectatori la 100 filme românești (cu încasări de 4 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
filme
producatori
finantare
credite