EXCLUSIV Carpatica Asig: Din 11 ianuarie începe ultima fază a tranzacției cu un investitor strategic. ASF: Nu există nicio solicitare de aprobare a unei achiziții

EXCLUSIV Carpatica Asig: Din 11 ianuarie începe ultima fază a tranzacției cu un investitor strategic. ASF: Nu există nicio solicitare de aprobare a unei achiziții
scris 8 ian 2016

Luni, pe 11 ianuarie, începe procesul de due diligence pentru preluarea pachetului majoritar al Carpatica Asig de către un investitor strategic, au declarat, pentru Profit.ro, surse din interiorul companiei. Tranzacția ar trebui să salveze societatea, care, potrivit șefului ASF, Mișu Negrițoiu, nu a respectat niciun termen din planul de redresare. ASF nu a fost convinsă până acum nici de seriozitatea potențialului cumpărător.

Asigurătorul susține că s-ar fi stabilizat în a doua parte a anului trecut și raportează o creștere cu 43% a vânzărilor zilnice, dar și o reducere substanțială a daunalitătii până la un nivel care îi permite să treacă pe profit. În următoarea perioadă, situația societății ar urma să fie evaluată detaliat în cadrul procesului de due diligence. Un reprezentant al investitorului interesat de preluarea Carpatica Asig a depus mai mai multe documente la Autoritatea de Supraveghere Financiară, în data de 30 decembrie 2015. Aceste documente, arată sursele Profit.ro, ar conține și un calendar al tranzacției.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, ASF nu este mulțumit de informațiile furnizate, pe care le consideră incomplete și neserioase.  Respectivele documente nu includ detalii despre situația financiară a investitorului și nici oferte concrete pentru preluarea Carpatica Asig, fiind doar simple declarații de intenție. 

"Procesul de identificare a unor investitori, due diligence și negocieri este de competența exclusivă a companiei și a acționarilor. ASF intervine numai pentru aprobarea de achiziții și fuziuni sau majorări de capital. O asemenea solicitare nu a fost depusă pînă acum de niciun investitor, român sau străin.", arată, pentru Profit.ro, Autoritatea de Supraveghere Financiară.  Potrivit reprezentanților instituției, situația Carpatica se află în analiza Sectorului asigurări care verifică stadiul îndeplinirii planului de redresare. După ce va fi informat în legătură cu starea societatății, Consiliul ASF va decide dacă firma își poate continua activitatea,dacă va ajunge în faliment sau dacă va fi introdusă în mecanismul de rezoluție care presupune preluarea controlului de la actualul acționar.
 
 

Carpatica Asig lucrează în acest moment cu un consultant internațional, Mazars, care a întocmit un plan de acțiune pentru următorii doi ani și a realizat o estimare a evoluției societății pe aceeași perioadă. Datele Mazars, susțin surse din interiorul Carpatica Asig, arată că rezultatul operațional al asigurătorului a fost pozitiv în 2015 (plus 25 de milioane de lei) și va crește în 2016 (plus 103 milioane de lei) și 2017 (plus 174 milioane de lei).

Datele companiei indică faptul că  a ajuns la vânzări zilnice de 2,9 milioane de lei, cu 43% mai mult decât la începutul lui 2015, și a reușit să reducă rata combinată a daunei (raportul dintre primele brute subscrise și totalul plăților) la 93%, ceea ce arată că firma este profitabilă. Datele aparțin Carpatica Asig și nu au fost confirmate sau infirmate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Asigurătorul mai amintește că și-a îmbunătățit coeficientul de lichiditate, că a plătit daune de peste 382 de milioane de lei în 2015 și că și-a diversificat portofoliul de produse facultative, intrând în zona de asigurări agricole. După primele nouă luni din 2015, datele oficiale arată că firma avea aproximativ 87% din subscrieri pe segmentul RCA.  Cu ajutorul Mazars, Carpatica Asig a început să-și optimizeze activitatea, astfel încât să fie pregătită pentru implementarea noilor criterii Solvency II, mai arată sursa citată.

Un investitor și un intermediar

Potențiala tranzacție dintre Carpatica Asig și compania de asigurări europeană care ar dori să o cumpere implică și un alt investitor, din Slovenia. Acesta ar fi, potrivit surselor Profit.ro, artizanul înțelegerii și ar mai fi încercat și în trecut să intre pe piața de asigurări din România.

Cel mai vehiculat nume în ceea ce privește compania care ar urma să preia Carpatica Asig este cel al Grawe, companie austriacă prezentă deja în România cu o societate de dimensiuni mici. Această informație nu a fost confirmată sau infirmată de niciuna dintre părți.

EXCLUSIV Un investitor străin ar fi interesat de Complexul Energetic Hunedoara, intrat în insolvență CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un investitor străin ar fi interesat de Complexul Energetic Hunedoara, intrat în insolvență

Conform unui plan aprobat de ASF, Carpatica trebuia să atragă un împrumut subordonat în sumă de cel puțin 30 de milioane de lei și s-a angajat să scurteze perioada de atragere a unui investitor strategic, astfel încât, până la dată de 15 decembrie 2015 (astăzi), să poată fi încheiată tranzacția cu acesta. Societatea se află, de la începutul anului 2014, în program de redresare financiară.

Sursele Profit.ro spun că ASF ar fi acceptat funcționarea Carpatica în parametri de solvabilitate sub cei impuși de normele în vigoare, după ce Ilie Carabulea a promis că va capitaliza firma cu banii obținuți prin vânzarea participației deținute la Banca Comercială Carpatica. După ce tranzacția cu fondul de investiții JC Flowers a picat, acționarii Băncii Comerciale Carpatica au decis să invite Nextebank să subscrie la majorarea de capital pe care urmează să o realizeze. Nextebank, deținută de fondul Axxes Capital, are exclusivitate.

Carpatica Asigurări ocupă locul al optulea în topul după primele brute subscrise la 9 luni din 2015, cu vânzări de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din polițele RCA, compania fiind al doilea mare jucător în domeniu. Firma se află în redresare financiară din aprilie 2014. Conducerea executivă este asigurată, de trei luni, de către Liviu Stoicescu, fondatorul Biroului Carte Verde. Președinte al Consiliului de Administrație este Angela Toncescu, fosta șefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
caraptica asig
vanzare carpatica asig
rca carpatica