EXCLUSIV Bugetul prezentat lui Cioloș: Deficit de 3% incluzând majorarea salarială, încasări mari impuse ANAF

EXCLUSIV Bugetul prezentat lui Cioloș: Deficit de 3% incluzând majorarea salarială, încasări mari impuse ANAF

Sursa foto:Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 13 nov 2015

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, i-a prezentat prim-ministrului desemnat Dacian Cioloș o schiță de buget pentru anul viitor cu un deficit bugetar de 3% din PIB pe ESA și 2,9% din PIB pe cash, care include majorarea cu 10% a salariilor pentru bugetari, decisă în această săptămână de către parlamentari, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

În relația cu România, Comisia Europeană ține cont de deficitul calculat pe metodologia ESA (care include, la cheltuieli, toate angajamentele de plată asumate chiar dacă banii sunt efectiv plătiți la alt termen), în timp ce Fondul Monetar Internațional ia în calcul deficitul cash (care ține cont doar de plățile realizate efectiv).

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a crea spațiul necesar acestei majorări salariale, Ministerul Finanțelor, conform informațiilor Profit.ro, a reconfigurat proiectul de buget urcând estimarea de venituri la buget, dar ridicând și planul de încasări impus Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Practic, ANAF va trebui să raporteze anul viitor un plan de încasări care să se situeze la nivelul execuției bugetare a acestui an, în pofida măsurilor de relaxare fiscală.

Joi, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat însă pentru Profit.ro că majorarea cu 10% a salariilor și pentru ceilalți bugetari, va face ca deficitul bugetar să depășească 3,2% din PIB.

Datele pe care lucrează la acest moment Ministerul Finanțelor în ceea ce privește majorarea salarială pentru bugetari, care este prevăzută să fie aplicată din luna decembrie, iau în calcul un impact pe cheltuieli de 3,5 miliarde de lei anul viitor, dar și venituri suplimentare de circa 2 miliarde de lei, prin încasări în plus din contribuții de asigurări sociale și, urmare a creșterii consumului, și din TVA.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că președintele Klaus Iohannis este dispus să promulge legea de majorare a salariilor pentru bugetari, dar numai dacă va fi asigurat că deficitul va fi menținut în limita a 3% din PIB.

Joi, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat însă pentru Profit.ro că majorarea cu 10% a salariilor și pentru ceilalți bugetari, votată miercuri în Parlament, este evaluată la 3,7 miliarde lei brut, însemnând 2,1 miliarde lei net, în 2016. “Impactul măsurilor anunțate anterior asupra deficitului bugetar era până ieri (11 octombrie - n.r.) de 2,7-2,8% din PIB. Cu măsura de creștere a salariilor cu 10% va depăși 3,2% din PIB”, a spus Dumitru.

Astfel, conform acestor date, creșterile de salarii acordate în cascadă, în ultimele două săptămâni, de Guvern și de Parlament înseamnă un efort bugetar suplimentar de cel puțin 5,5 miliarde lei, în 2016, ceea ce va face ca deficitul bugetar să ajungă la cel puțin 3,2% din PIB, anul viitor, deși ținta asumată atât prin legislația națională, cât și prin tratatele europene era de 1,1% din PIB.

Majorările salariale din educație, de 15%, suplimentează cheltuielile de personal cu 1,66 miliarde lei, anul viitor, iar cele din sănătate, de 25%, înseamnă alte 1,7 miliarde lei în plus.

Proiectul de buget care i-a fost prezentat prim-ministrului Dacian Cioloș afectează în mare măsură Ministerul Transporturilor, care, conform informațiilor Profit.ro, raportat la forma actuală a textului, ar urma să primească mai puțin decât bugetul de care a beneficiat în acest an.

Surse din Ministerul Transporturilor au arătat că reprezentanții ministerului au reclamat deja această situație, avertizând că nu vor avea suficienți bani pentru cofinanțarea proiectelor europene.

La a doua rectificare bugetară din acest an, operată luna trecută, bugetul Transporturilor a fost tăiat cu 1,6 miliarde de lei. Bugetul Ministerului Transporturilor pe acest an a fost inițial de 8,6 miliarde de lei, tăiat cu alte 784,9 milioane de lei la prima rectificare.

În ceea ce privește planul de venituri aduse la buget de ANAF, datele prezentate pentru primele zece luni ale acestui an indică faptul că încasările bugetare au fost de 165,32 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, încasările au fost mai mari cu 11,24 miliarde lei, însă raportate la programul de încasări rectificat, gradul de realizare este de 101,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
finante
buget
salarii