Autoritatea de Supraveghere Financiară desfășoară un control la societatea City Insurance, au arătat, pentru Profit.ro, surse oficiale. Asigurătorul a înregistrat o creștere substanțială a petițiilor care reclamă întârzieri la plata daunelor și, în același timp, a acumulat datorii, inclusiv către Biroul Carte Verde.
City Insurance nu a trecut nici toat testele efectuate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Potrivit ASF, compania nu atinge nivelul de lichidate impus de normele Solvency I și se află și pe lista societăților care nu îndeplinesc criteriile Solvency II, sistem mult mai dur de analiză, care va fi implementat de la 1 ianuarie 2016.
Exercițiul ASF s-a raportat, însă, la datele de la 31 decembrie 2014, acestea putând fi modificate între timp. “ASF este în control. Le-au crescut foarte mult reclamațiile, au unele probleme cu plata daunelor și au și o datorie destul de mare către Biroul Carte Verde. În legătură cu rezultatele testului, nu cred că se poate afirma că City nu îndeplinește astăzi criteriile de solvabilitate. Înțeleg că ei și-au asumat deja unele măsuri pe care le vor lua pentru a respecta toate normele”, a declarat, pentru Profit.ro, o sursă oficială.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor ASF, numărul reclamațiilor primite de City a crescut cu aproape 50% după primele șase luni ale anului. Societatea a acumulat 13,8% din totalul petițiilor primite de ASF și s-a situat pe al treilea loc din acest punct de vedere, după Astra (căreia ASF i-a cerut falimentul) și Euroins (aflată într-un plan de redresare).
Probleme cu plățile în Italia
Pe de altă parte, societatea a acumulat datorii importante și către Biroul Carte Verde din România. Aceste datorii provin din daunele înregistrate de șoferii cu RCA la City care au comis accidente pe teritoriul Italiei. În ultimele luni, City a înregistrat probleme cu plata acestor daune. Drept urmare, asigurătorul corespondent al City în Italia a plătit daunele în baza componentei Carte Verde și apoi și-a recuperat banii de la biroul auto din țara respectivă. Ulterior, organismul italian și-a recuperat banii de la Biroul Auto Român, iar Biroul Auto Român încearcă să recupereze sumele de la City.
“Cred că au acumulat în jur de 4,5 milioane de euro datorii curente și datorii care au trecut de scadență. Au fost mai multe discuții cu BAAR, au fost și avertizați. Au spus că vin cu un plan concret, însă până acum nu au venit cu nimic viabil. Problema este că tot fondul BAAR este de 14,8 milioane de euro. Doar pentru Astra ei plătesc lunar circa 2 milioane de euro. Vă dați seama ce impact poate avea ca un sfert din fonduri să se ducă în numele altei societăți. Riscăm să fim sancționați ca țară”, arată o sursă avizată.
Vânzări în creștere
După prăbușirea Astra, City a devenit cel mai activ jucător pe zona polițelor RCA vândute către românii care muncesc și locuiesc în țări ca Italia sau Spania, după cum arată brokerii contactați de Profit.ro. Problema cu aceste polițe este că, deși frecvența accidentelor este mai mică decât în România, costurile reparațiilor sunt cu mult mai mari. Dauna medie în Italia ajunge aproape de 4.000 de euro, în timp ce în România nu sare de 1.500 de euro. În Italia sunt plătite foarte scump inclusiv daunele produse infrastructurii rutiere.
În trecut, Astra a fost obligată să se retragă de pe acest segment din cauza daunelor prea mari. Pe de altă parte, City a început să crească și într-o zonă în care a fost mai puțin activă în trecut. Profit.ro a analizat vânzările unui broker important din România pe o perioadă de 7 zile și a constatat că, pe segmentul polițelor de locuință, City adună mai bine 30% din totalul polițelor vândute, în condițiile în care respectivul broker lucrează cu toate firmele de asigurare din România.
City Insurance ocupa, după primele șase luni ale anului, locul 10 în topul după primele brute subscrise, cu o cotă de piață de aproape 5%. Compania a subscris prime în valoare de 210 milioane de lei. Societatea a rămas fără drept de a mai subscrie polițe de garanții în Italia, după ce a fost implicată într-un scandal de corupție, alături de persoane care aveau legături cu Mafia, cercetate de procurorii italieni. A fost achitată, însă a primit interdicția de a mai subscrie pe teritoriul Italiei. Acționarul majoritar al City Insurance este Dan Odobescu.