Vuza își reafirmă intenția de a prelua Oltchim, e dispus să împrumute până la 95 mil. euro în acest scop

Vuza își reafirmă intenția de a prelua Oltchim, e dispus să împrumute până la 95 mil. euro în acest scop
scris 11 feb 2016

Omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează compania Chimcomplex Borzești,  a convocat luna viitoare AGA pentru a aproba participarea Chimcomplex la procesul de privatizare a Oltchim, anunțându-și totodată disponibilitatea de a împrumuta până la 95 milioane euro pentru a câștiga licitația de vânzare a Oltchim.

Astfel, acționarii Chimcomplex trebuie să voteze propunerea de participare a societății la "procesul de achiziționare a activelor SC Oltchim SA și/sau a părților sociale ale SC Oltchim SPV SRL, singur sau în orice formă de asociere cu potențiali investitori, conform metodei și procedurilor stabilite de administratorul judiciar".

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea mai prevede achiziția activelor SC Oltchim SA și/sau a părților sociale ale SC Oltchim SPV SRL, "în măsura în care SC Chimcomplex SA câștigă licitația organizată în acest sens, inclusiv în schimbul unui preț care depășește 20% din totalul activelor imobilizate ale societății, mai puțin creanțele".

Provizioanele mai mici pentru credite au majorat cu 87% profitul net al UniCredit Bank, la un rezultat operațional în scădere CITEȘTE ȘI Provizioanele mai mici pentru credite au majorat cu 87% profitul net al UniCredit Bank, la un rezultat operațional în scădere

Potrivit planului de reorganizare a combinatului aflat în insolvență, Oltchim SPV SRL ar urma să fie o societate nou înființată, pe care să fie transferate activele viabile ale combinatului, contractele și angajații, în vederea privatizării. Datoriile ar urma să rămână pe vechea firmă Oltchim SA.

Înființarea Oltchim SPV SRL depinde însă de aprobarea Comisiei Europene, întrucât separarea activelor Oltchim de datoriile societății constituie ajutor de stat. Tocmai de aceea, Ștefan Vuza ia în calcul ambele variante posibile: în caz de aviz pozitiv al CE și de ștergere a datoriilor Oltchim, este interesat de preluarea companiei ca atare, iar în caz de aviz negativ - doar de activele acesteia.  

Convocatorul AGA de la Chimcomplex Borzești din 14 martie mai prevede aprobarea atragerea de împrumuturi în sumă totală de până la 95 milioane euro pentru completarea resurselor financiare necesare preluării Oltchim, propunându-se garantarea acestora cu ipoteci mobiliare și imobiliare instituite chiar asupra activelor și părților sociale ale Oltchim care urmează să fie preluate cu banii atrași din creditele menționate.

Vuza mai propune majorarea capitalului social al Chimcomplex prin aport în numerar în sumă de 141 milioane lei, la 303,87 milioane lei, dar și anularea unei hotărâri AGA din 2014 de majorare a capitalului companiei, de la 162,87 la 342,87 milioane lei.

Negrițoiu, ASF: Redresările financiare din asigurări ar fi trebuit aplicate acum 10 ani CITEȘTE ȘI Negrițoiu, ASF: Redresările financiare din asigurări ar fi trebuit aplicate acum 10 ani

La finalul lunii trecute, administratorii judiciari ai Oltchim au declarat, într-o conferință de presă, că au primit trei scrisori de intenție pentru privatizarea combinatului, din partea unei companii din China, Junlun Petroleum, și a două din România.

Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuți și-au manifestat dorința de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiții SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, dar și compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

Oltchim a raportat pentru 2015 un profit net de peste 519 milioane euro, însă rezultatul s-a datorat în proporție covârșitoare ștergerii unui volum mare de datorii ale companiei aflate în insolvență, în baza planului de reorganizare a acesteia.

Isărescu: Am vorbit cu o doamnă care lucra afară la un restaurant pe 1.200 de euro. Ar veni în România mâine, pentru 500 de euro CITEȘTE ȘI Isărescu: Am vorbit cu o doamnă care lucra afară la un restaurant pe 1.200 de euro. Ar veni în România mâine, pentru 500 de euro

Rezultatul brut raportat de Oltchim pe anul trecut s-a ridicat la 526,489 milioane euro și a fost compus dintr-un profit brut de 534,645 milioane euro provenit din implementarea planului de reorganizare și o pierdere brută de -8,516 milioane euro din activitatea curentă. În 2015, Oltchim a plătit impozit pe profit în sumă de 7,273 milioane euro.

De altfel, cifra de afaceri pe anul trecut a Oltchim, de 167 milioane euro, în creștere cu 18% față de 2014, a fost semnificativ mai mică decât profitul net raportat de companie pentru anul 2015. Anul trecut, Oltchim a obținut venituri totale de 709,453 milioane euro, din care peste 75% (538,283 milioane euro) au provenit din implementarea planului de reorganizare.

Oltchim a realizat pe întreg anul 2015 un profit de 3 milioane euro din activitatea operațională, exceptând cheltuielile de conservare a instalațiilor nefuncționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
privatizare oltchim
reorganizare oltchim
chimcomplex
stefan vuza