Tender închide și subsidiara Prospecțiuni din Serbia. Compania-mamă a obținut un profit net de 10,66 mil. lei în S1 2015

Tender închide și subsidiara Prospecțiuni din Serbia. Compania-mamă a obținut un profit net de 10,66 mil. lei în S1 2015
scris 13 aug 2015
Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA cu 56% din acțiuni, a hotărât închiderea subsidiarei din Serbia a companiei, după ce, luna trecută, luase aceeași decizie în privința celor din Tadjikistan, Mauritius și Singapore.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Astfel, în AGA de joi, 13 august, de la Prospecțiuni SA s-a decis închiderea subsidiarei companiei din Serbia, în urma analizei activității acesteia, la propunerea Consiliului de Administrație al societății.
 
"Pe fondul crizei prelungite înregistrate pe piața de petrol și gaze, determinată de prețul petrolului, care se menține la un nivel destul de scăzut în momentul de față, menținerea deschisă a acestei subsidiare nu ar face decât să conducă și mai mult la generarea de cheltuieli suplimentare. Acest fapt ar influența negativ activitatea de pe piața internă a companiei, având în vedere situația și așa dificilă traversată de Prospecțiuni SA începând încă de anul trecut, situație cauzată de diminuarea lucrărilor în întreg sectorul petrolier și de recalibrarea politicilor și bugetelor de investiții ale tuturor marilor companii de profil", se arată într-o notă a CA-ului Prospecțiuni SA.
 
 
Reduceri de costuri, noroc și continuitate în contracte
 
Pe de altă parte, în primele 6 luni din 2015, Prospecțiuni SA a obținut un profit de 10,66 milioane lei. În semestrul corespunzător de anul trecut, compania consemnase pierderi de 37,77 milioane lei. Cifra de afaceri a Prospecțiuni a scăzut cu 3,2% în ianuarie-iunie 2015, comparativ cu S1 2014, la 116,4 milioane lei.
 
În raportul semestrial al companiei se afirmă că măsurile de reducere a costurilor, vremea favorabilă, care a permis derularea de lucrări în condiții optime și continuitatea colaborării cu o serie de clienți strategici au făcut ca Prospecțiuni SA să raporteze profit net pe prima jumătate a anului. Astfel, în S1 2015, compania a finalizat lucrările de prospecțiuni seismice din proiectele contractate cu principalii clienți, lucrând cu 4 echipe în România.  
 
"Pentru semestrul II al anului 2015, Prospecțiuni SA are contractată aproximativ 35% din capacitatea de producție, perioadă în care vor începe lucrările de achiziție de date geofizice în proiectele OMV Petrom și Hunt Oil. Este așteptată ratificarea contractelor de concesiune pentru blocurile Ex-1 și Ex-5 ale companiei MOL (Panfora) din vestul României. Prospecțiuni SA are deja semnate contractele cu Panfora pentru aceste proiecte", se afirmă în raportul la 6 luni al companiei.
 
Prospecțiuni SA menționează că, în trimestrul IV al acestui an, ANRM a programat începerea rundei a XI-a de licitație pentru concesionarea de perimetre de hidrocarburi. Lucrările de achiziție de date geofizice aferente acestei runde ar putea începe cel mai devreme în semestrul al doilea din 2016. "Societatea lucrează activ și la extinderea serviciilor de achiziție, procesare și reprocesare de date geofizice 2D și 3D pe piețe noi externe, precum Egipt și Albania, și va continua parteneriatul cu Geotrace, început anul trecut", se mai afirmă în raport.
 
Motive de nemulțumire   
 
În document se menționează că, pe lângă nivelul scăzut al prețului țițeiului, alt motiv pentru care s-au anulat sau amânat unele proiecte ale companiei au fost "birocrația și recenta interpretare eronată a unor noi prevederi legale de către autoritățile locale, care au îngreunat semnificativ procedura de autorizare a desfășurării în teren a lucrărilor de prospecțiuni geofizice".
 
Prospecțiuni SA acuză și "amânarea de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale a rundei a XI-a (de licitație în vederea concesionării de perimetre de hidrocarburi – n.r.), care era programată să aibă loc în luna mai 2015 și va fi programată după aprobarea noilor valori ale redevențelor pentru petrol și gaze". 
 
Ovidiu Tender, care controlează Prospecțiuni SA prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom. În același dosar, Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Decizia luată de Curtea de Apel București (CAB) este definitivă. În replică, soția lui Ovidiu Tender a declarat presei că acesta este nevinovat, iar motivul pentru care a fost condamnat are legătură cu faptul că a denunțat-o pe Alina Bica, fostul șef al DIICOT.
viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu tender
prospectiuni sa
anrm
petrol si gaze